Guvernarea de la Chişinău este sigură că va primi cei 100 mln euro de la Uniunea Europeană

Preşedintele Parlamentului s-a arătat sigur că Uniunea Europeană va acorda asistenţa financiară de care are nevoie Moldova, întrucât fără bani ei nu vor putea implementa reformele convenite cu Uniunea Europeană.
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului (Captură Foto / privesc.eu)

În cadrul dezbaterilor de luni din Parlamentul European privind asistenţa de 100 mln euro care urmează să fie acordată RM au răsunat voci care specificau că această asistenţă trebuie condiţionată strict în conformitate cu implementarea tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneţia, îndeosebi în ceea ce priveşte schimbarea sistemului electoral al R. Moldova.

„Asistenţa macrofinanciară, acordul pe care îl încheiem noi, Republica Moldova, cu Uniunea Europeană şi cele 100 mln de euro din care 60 mln sunt împrumut şi 40 mln sunt grant sunt condiţionate, iar cele 30 de condiţii au fost discutate cu noi şi agreate. Împreună cu colegii din Uniunea Europeană am agreat fiecare condiţie, pe diferite domenii, financiar-bancar, energetic, drepturile omului, reforma justiţiei. Suplimentar la cele 30 de condiţii există o condiţie fundamentală, respectarea statului de drept, a legii şi protecţia drepturilor omului inclusiv valorile democraţiei care ţin de exerciţiul electoral”, a declarat preşedintele Parlamentului Andrian Candu în cadrul obişnuitului briefing de marţi organizat de Partidul Democrat.

Candu a ţinut să specifice că Moldova ca stat membru al Consiliului Europei şi ca stat care „cooperează foarte bine în ultimii 20 de ani cu Comisia de la Veneţia”, va lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte schimbarea sistemului electoral. Acesta a mai subliniat şi faptul că în cadrul discuţiilor pe acest subiect „noi nu vorbim de oportunitatea politică şi de ceea ce a menţionat Comisia de la Veneţia ce ţine de consensul larg, deoarece în Republica Moldova numai consens larg nu poţi să găseşti pe subiectele care sunt”.

Potrivit declaraţiilor de marţi ale şefului legislativului, după ce proiectul de lege de schimbare a sistemului electoral va fi aprobat şi implementat, va fi trimis pentru evaluare Comisiei de la Veneţia, iar „acesta va fi un instrument de evaluare pentru Uniunea Europeană, dacă ne-am respectat angajamentele sau nu”.

„Luând în considerare discuţiile şi dezbaterile care au fost ieri (luni - n.r.), luând în considerare etapa de cooperare care există între Uniunea Europeană şi Republica Moldova şi luând în considerare aspiraţiile noastre ale Republicii Moldova de a deveni membri ai Uniunii Europene într-un timp cât mai repede posibil, sunt sigur că Parlamentul Eurpean va lua o decizie în favoarea Republicii Moldova. Decizia nu este în beneficiul guvernării, pentru Partidul Democrat, pentru Andrian Candu sau pentru Pavel Filip, ci pentru cetăţeanul R. Moldova”, a explicat Candu, potrivit privesc.eu.

La întrebarea ce se va întâmpla în cazul în care Uniunea Europeană va decide să nu acorde aceste 100 mln de euro, preşedintele Parlamentului a afirmat că există o agendă a reformelor pe care autorităţile moldoveneşti şi le-eu propus spre realizare, care ar urma sa aducă beneficii ţării. „Sunt acţiuni pe care noi le vom îndeplini indiferent de deciziile Uniunii Europene, dar UE vine cu acea asistenţă financiară inclusiv pentru implementarea unor reforme. Dacă vom avea asistenţa macrofinanciară reformele vor fi implementate mai repede şi mai calitativ, fiindcă este mult mai uşor să faci reforme cu bani”, a conchis Andrian Candu.

Amintim că recent câţiva membri ai Partidului Democrat - prim-ministrul Pavel Filip, preşedintele Parlamentului Andrian Candu, Marian Lupu şi Vlad Plahotniuc - au mers la Bruxelles pentru a convinge europarlamentarii să accepte modificarea sistemului electoral în Moldova şi să continue să acorde bani Guvernului de la Chişinău. Din spusele europarlamentarului Cristian Preda, acest lucru nu le-a reuşit, întrucât Parlamentul European va ţine cont îndeosebi de recomandările Comisiei de la Veneţia. Mai mult decât atât, Preda a punctat atunci că probabilitatea ca Moldova să primească banii europeni fără a scoate de pe rol proiectul de modificare a sistemului electoral nu există.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe