NASA: testarea rachetei anti-satelit de către India este “inacceptabilă”

Logo-ul NASA
Logo-ul NASA (Ethan Miller/Getty Images)

SUA a criticat India pentru faptul că a testat o rachetă anti-satelit săptămâna trecută, susţinând că testul este inacceptabil şi incompatibil cu viitorul zborului spaţial uman, a declarat luni Jim Bridenstine, administrator la NASA.

“Este inacceptabil”, a afirmat Bridenstine când a fost întrebat, în cadrul unui eveniment, despre testul reuşit al indienilor.

NASA a precizat că testul a creat 400 de bucăţi identificabile de material orbital. Dintre acestea, 60 de bucăţi sunt suficient de mari pentru a fi monitorizate – 10 centimetri sau mai mari –, pe când 24 de bucăţi ar putea trece deasupra Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI).

“Acesta este un lucru îngrozitor – să creezi un eveniment care trimite fragmente la o altitudine deasupra Staţiei Spaţiale Internaţionale. Acest tip de activitate nu este compatibil cu viitorul zborului spaţial pentru persoane”, a precizat Bridenstine.

După testul Indiei, riscul ca fragmente mici să lovească SSI a crescut cu 44% într-o perioadă de zece zile, potrivit NASA.

Miercurea trecută, premierul indian Narendra Modi a anunţat că New Delhi a testat cu succes prima sa rachetă anti-satelit prin lovirea unui satelit indian ieşit din uz, aflat la o altitudine de 300 km.

Modi a afirmat că India a devenit cea de-a patra ţară din lume care deţine o astfel de armă după SUA, Rusia şi China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință