NASA: testarea rachetei anti-satelit de către India este “inacceptabilă”

Logo-ul NASA
Logo-ul NASA (Ethan Miller/Getty Images)

SUA a criticat India pentru faptul că a testat o rachetă anti-satelit săptămâna trecută, susţinând că testul este inacceptabil şi incompatibil cu viitorul zborului spaţial uman, a declarat luni Jim Bridenstine, administrator la NASA.

“Este inacceptabil”, a afirmat Bridenstine când a fost întrebat, în cadrul unui eveniment, despre testul reuşit al indienilor.

NASA a precizat că testul a creat 400 de bucăţi identificabile de material orbital. Dintre acestea, 60 de bucăţi sunt suficient de mari pentru a fi monitorizate – 10 centimetri sau mai mari –, pe când 24 de bucăţi ar putea trece deasupra Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI).

“Acesta este un lucru îngrozitor – să creezi un eveniment care trimite fragmente la o altitudine deasupra Staţiei Spaţiale Internaţionale. Acest tip de activitate nu este compatibil cu viitorul zborului spaţial pentru persoane”, a precizat Bridenstine.

După testul Indiei, riscul ca fragmente mici să lovească SSI a crescut cu 44% într-o perioadă de zece zile, potrivit NASA.

Miercurea trecută, premierul indian Narendra Modi a anunţat că New Delhi a testat cu succes prima sa rachetă anti-satelit prin lovirea unui satelit indian ieşit din uz, aflat la o altitudine de 300 km.

Modi a afirmat că India a devenit cea de-a patra ţară din lume care deţine o astfel de armă după SUA, Rusia şi China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură