NASA studiaza ionosfera cu rachete-sonda

Un traseu chimic ca aceasta ii va ajuta cercetătorii să detecteze vanturile cosmice, pentru a determina modul în care acestea afectează libera miscare a particulelor incarcate in atmosfera.
Un traseu chimic ca aceasta ii va ajuta cercetătorii să detecteze vanturile cosmice, pentru a determina modul în care acestea afectează libera miscare a particulelor incarcate in atmosfera. (NASA)

O echipa NASA va lansa patru rachete la 150 km altitudine in aceasta luna pentru a studia fizica particulelor incarcate si valurile de particule neutre in ionosfera inferioara, si de a determina originile dinamului atmosferic.

Dinamul atmosferic este un fenonem de circulatie a curentilor incarcati electric in ionosfera inferioara. Traiectoria sa se schimba zilnic in functie de caldura soarelui si activitatea sa magnetica, dar nu este clar modul in care dinamul lucreaza.

Studiul este important, deoarece sistemul planetar de telecomunicatii se bazeaza pe sateliti care trimit semnale prin ionosfera. Orice tulburari pot afecta sistemele electronice de pe Pamant, de exemplu, dispozitivele GPS.

"Acest experiment n-a mai fost facut inainte", a declarat Rob Pfaff la Goddard Space Flight Center (GSFC), in Maryland, intr-un comunicat de presa, citat de VOA.

"Am masurat curentii dinamului folosind rachete-sonda, dar n-am masurat niciodata, simultan, curentii de-a lungul vanturilor cosmice din atmosfera superioara, sau campurile electrice, care conduc curentii", a adaugat el.

Aceste "rachete-sonda," vor fi lansate intre 5 si 23 iulie, cand vremea clara si curentii ionosferici sunt prezenti. Ele vor masura campurile electrice, densitatea de gaz neutru si electroni, si miscarea vantului neutru.

Patru rachete vor fi lansate pe perechi, cate doua, o racheta masurand gazul neutru si gazele ionizate sau plasma, in timp ce cealalta racheta va lansa o urma de litiu pentru a masura vintul cosmic.

Cercetatorii vor compara apoi datele pentru a intelege consecintele bruiajului de telecomunicatii aparut din interactiunile dintre vanturile solare si neutre in ionosfera.

"Studiem un curent care trece prin atmosfera in mod asemanator cu felul in care se misca Curentul Golfului prin ocean", a declarat un purtator de cuvant al GSFC.

"In Curentul Golfului, un pachet pus in apa calatoreste in jurul intregului sistem, si acelasi lucru se intampla cu plasma in atmosfera" declarat GSFC. "In general, in timpul zilei se deplaseaza in bucle gigant, orizontale, de la ecuator la poli si inapoi."

Pfaff a subliniat importanta studierii dinamului si curentilor sai.

"Este important nu doar pentru intelegerea modului in care acesta ne afecteaza satelitii, ci si pentru ca este un proces fundamental in atmosfera superioara a Pamantului, si, probabil, a altor planete cu atmosfere" a spus Pfaff.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură