Muzeele din ţară îşi deschid porţile pentru "Noaptea Albă"

Instituţiile muzeale din peste zece oraşe din România îşi vor deschide porţile, de sâmbătă până duminică dimineaţa, pentru a marca Noaptea Albă a Muzeelor, un eveniment aflat deja la a şasea ediţie şi iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa.

Expoziţii atractive, spectacole de muzică, dans şi teatru sau proiecţii video sunt câteva dintre elementele prin care muzeele vor să atragă vizitatorii, într-o noapte albă, dedicată activităţii muzeale şi culturii în general.

La Cluj-Napoca, Muzeul de Artă se va deschide de la ora 20,00, cu vernisajul expoziţiei "TV mania" a artistului Ernő Ciupe Bartha, în care sculpturile-obiecte prezentate publicului au ca temă televizorul, privit cu umor şi ironie drept o piesă integrată până la contopire cu existenţa noastră cotidiană.

Casa de Cultură a Studenţilor va găzdui, între orele 22,00 şi 24,00, proiecţii de filme documentare de artă realizate de TVR Cluj, iar la miezul nopţii, cinefilii clujeni vor avea parte de proiecţia filmului "Circul vesel", regizat de Claudiu Mitcu.

De asemenea, muzeele Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) - Muzeul Universităţii, Muzeul de Mineralogie, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie şi Vivariul - au pregătit o serie de evenimente speciale dedicate Nopţii Albe a Muzeelor.

Dacă Muzeul Universităţii invită publicul la o plimbare pe malurile Someşului, prin intermediul expoziţiei temporare "Cultură şi civilizaţie pe valea Someşului - imagini de epocă", la Muzeul de Mineralogie, publicul va afla dacă mai cad meteoriţi în România vizitând expoziţia temporară "Destinul unui nou meteorit".

Misterele dinozaurilor din Transilvania vor fi dezlegate, sâmbătă, la Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, iar Vivariul UBB de la Institutul de Zoologie îşi va deschide şi el porţile pentru vizitatorii nocturni.

La Baia Mare, sub genericul "Say Hello to Hubble!", Planetariul din municipiu va marca nu doar Noaptea Muzeelor, ci şi aniversarea a 20 de ani de descoperiri realizate de celebrul telescop spaţial.

Pasionaţilor de astronomie, Planetariul le-a pregătit şi vizionări de filme documentare, dar şi vizitarea în avanpremieră a noii expoziţii permanente "Sistemul Solar" - dedicată telescopului Hubble.

Braşovenii vor putea face o noapte albă vizitând Muzeul "Casa Mureşenilor" sau Muzeul de Artă şi Casa Memorială "Ştefan Baciu", unde vor putea vedea expoziţii permanente şi temporare şi vor asista la scurte momente de teatru scurt, recitaluri muzicale, demonstraţii de pictură, pantomimă sau recital de poezie.

La Iaşi, autorităţile locale vor marca două evenimente internaţionale importante pentru viaţa muzeelor - Noaptea Albă a Muzeelor şi Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătorită pe 18 mai.

Astfel, în perioada 11 - 31 mai, la Muzeul Unirii, va fi deschisă expoziţia "Portretul de şevalet în ţările Române la începutul epocii moderne", ce conţine 37 de lucrări din secolul al XIX-lea, dintre care unele nu au mai fost expuse niciodată, iar altele au autor anonim.

Muzeele "Vasile Pogor" şi "Mihai Eminescu" (Parcul Copou) îşi vor prelungi şi ele programul până după miezul nopţii.

La "Pogor" va avea loc vernisajul expoziţiei de grafică şi desen a studenţilor de la Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, urmat de o expoziţie de carte organizată de Librăria "Avant-garde".

La Muzeul "Mihai Eminescu", este programat, printre alte evenimente artistice, un spectacol inspirat din lirica poetului Grigore Vieru, interpretat de elevi ai Liceului "Prometeu - Prim" din Republica Moldova.

În Deva, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva le va oferi, participanţilor la Noaptea Albă a Muzeelor, prilejul să vadă cum se îmbrăcau, odinioară, dacii şi romanii, dar şi o expoziţie multimedia care foloseşte avantajele noilor tehnologii informatice.

Un moment inedit îl reprezintă o demonstraţie de luptă susţinută de trupa "Terra Dacica Aeterna" din Cluj Napoca.

Pe parcursul serii de sâmbătă, publicul va avea ocazia să vizioneze o expoziţie unicat în care explicaţiile pentru piesele prezentate vor putea fi accesate şi prin intermediul telefonului mobil, cu ajutorul tehnologiei codurilor în sistem 2D. Expoziţia "De la primele scrieri, la multimedia. O scurtă evoluţie a comunicării...şi mai mult" reuneşte 250 de exponate, iar vizitatorii vor putea descărca pe telefoanele mobile, prin sistemul Bluetooth, fotografii şi filmuleţe despre obiectele prezentate.

Noaptea Albă a Muzeelor va fi sărbătorită şi la secţia de etnografie şi artă populară a muzeului din Orăştie, printr-o serie de acţiuni care vor începe la ora 20,00.

Sub genericul "Muzele la muzeu de noaptea muzeelor", vizitatorii vor fi întâmpinaţi la Muzeul de Istorie Sighişoara de muza dansului, a poeziei epice, a comediei, a retoricii, istoriei, poeziei lirice sau a astrologiei.

Muzeul de Istorie din Turnul cu Ceas - iluminat special pentru a marca Noaptea Muzeelor - va fi deschis gratuit pentru vizitare în tot acest timp.

La Zalău, Noaptea Albă a Muzeelor a fost marcată încă de vineri, cu vernisajul expoziţiei "Icoane şi Cazanii", urmat de cel al expoziţiei "Colectii şi Colecţionari".

Ziua de sâmbătă va fi dedicată copiilor şi include desene pe asfalt, jocuri romane pentru copii, şah, proiecţii de filme şi desene animate, paradă-concurs a portului popular, precizează organizatorii.

Programul va continua la Zalău şi duminică, cu un concurs de tras cu arcul pentru copii, urmat de o paradă de costume de epocă, un concurs interactiv pentru copii "În căutarea comorilor" şi vizionarea filmului "Clash of the Titans".

Prahovenii vor avea parte de manifestări speciale găzduite de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul memorial "Paul Constantinescu" - Ploieşti, Muzeul "Casa de târgoveţ din secolele XVIII-XIX", Muzeul Ceasului "Nicolae Simache" sau de Muzeul "I. L. Caragiale"

În program sunt incluse vizite la lumina lumânărilor ale expoziţiilor permanente ale acestor instituţii de cultură, o gală a laureaţilor Concursului Naţional de Interpretare şi Creaţie Muzicală "Paul Constantinescu", dar şi "Al matale Caragiale" - un spectacol de teatru susţinut de trupe de la şcoli din Ploieşti la Muzeul Ceasului şi un recital instrumental al elevilor Liceului de Artă din Ploieşti.

Manifestărilor culturale din judeţul Prahova se alătură muzeele memoriale "Nichita Stănescu" - Ploieşti şi "Cezar Petrescu" - Buşteni, Muzeul "Conacul Bellu" - Urlaţi şi Muzeul "Casa Domnească" din Brebu.

În Timişoara, Noaptea Albă a Muzeelor va fi sărbătorită la Palatul Baroc, unde, vizitatorii vor putea admira sute de lucrări plastice expuse pe simezele Muzeului de Artă.

Până la miezul nopţii, iubitorii de artă vor putea vedea expoziţiile permanente de artă contemporană bănăţeană, arta decorativă şi Colecţia Baba, precum şi câteva expoziţii temporare găzduite în spaţiile Muzeului.

Patronat şi în acest an de secretarul general al Consiliului Europei şi de UNESCO, Noaptea Albă a Muzeelor îşi propune să ofere acces gratuit vizitatorilor în noaptea de sâmbătă spre duminică (15/16 mai).




România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură