Gazprom suspectat că practică preţuri incorecte la gaze în Europa Centrală şi de Est

Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)

Comisia Europeană (CE) se pregăteşte să declanşeze o investigaţie oficială antitrust împotriva gigantului rus Gazprom.

Compania, care asigură în jur de un sfert din necesarul de gaze naturale al UE va trebui să răspundă unor acuzaţii de abuz de poziţie dominantă pe piaţă, "dacă grupul rus şi Comisia Europeană nu vor începe între timp negocieri care să poată conduce la o înţelegere", au declarat pentru Bloomberg "surse apropiate situaţiei".

O anchetă preliminară asupra practicilor Gazprom a fost declanşată în luna septembrie a anului trecut, Uniunea Europeană anunţând la momentul respectiv "că suspectează Gazprom de impunerea unor preţuri incorecte la gaze în Europa Centrală şi de Est.

"Comisia este îngrijorată că Gazprom ar putea abuza de poziţia dominantă pe care o deţine pe pieţele upstream de distribuţie de gaze din state membre aflate în Europa Centrală şi de Est, încălcând legislaţia concurenţei din Uniunea Europeană, anunţa CE în septembrie 2012, precizând că anchetează "trei practici suspectate drept anti-concurenţiale" ale Gazprom.

Grupul rus era suspectat că a divizat pieţele de gaze prin obstrucţionarea fluxului liber de gaze naturale în statele membre din regiune, că a obstrucţionat "diversificarea" surselor de aprovizionare cu gaze, şi că a impus "preţuri incorecte" prin legarea preţurilor la gaze de cotaţiile petrolului.

La momentul respectiv, Patrick Heren, consultant specializat în industria gazelor, comenta pentru Bloomberg: "Gazprom este ultimul mare distribuitor de gaze care impune în mod feroce condiţiile comerţului internaţional dezvoltate în anii '60 si '70, depăşite încă din 2000. Restricţii privind destinaţia gazului, interdicţii pe re-trading şi politica de preţuri legată de cotaţiile petrolului sunt practici adecvate numai pe pieţele administrate neconcurenţial".

"Astfel de acţiuni, dacă vor fi dovedite, pot constitui restricţionarea concurenţei şi pot conduce la preţuri mai mari şi la deteriorarea securităţii aprovizionării. În final, o astfel de conduită poate afecta consumatorii din UE", avertiza Comisia Europeană.

Investigaţia forurilor europene a fost criticată dur de către Preşedintele rus Vladimir Putin, care a ameninţat că "ambele părţi au de pierdut dacă situaţia nu va fi rezolvată" iar pe plan intern a reglat situaţia adoptând un decret care interzice companiilor strategice, precum Gazprom, să comunice informaţii, să vândă active sau să amendeze contracte în derulare fără avizul guvernului.

Companiile găsite vinovate de încălcarea legislaţiei UE în domeniul concurenţei pot fi sancţionate cu o amendă în valoare de până la 10% din venitul anual, însă Gazprom înseamnă mai mult decât un operator economic oarecare ce ar putea fi amendat. "Cazul are potenţialul de a perturba serios relaţiile dintre UE şi Rusia. Gazprom nu este o companie obişnuită în Rusia. Nu numai că dă socoteală acţionarilor, ci serveşte şi scopuri politice", a comentat pentru Bloomberg un analist politic.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Gazprom şi cei ai Comisiei Europene au refuzat să comenteze informaţiile, însă ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov declara recent că "dacă Uniunea Europeană va adopta sancţiuni împotriva Gazprom pe motive de concurenţă, va fi dificil pentru companie să opereze pe pieţe unde este discriminată în mod deschis".

Potrivit unei surse "apropiate discuţiilor", oficiali ai UE şi Gazprom au avut întâlniri în primăvară, iar negocierile ar putea fi reluate în septembrie. Prealabil întrevederii la nivel înalt, comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, declara " că ancheta vizează strict compania Gazprom şi nu are legătură cu statul rus, acţionarul majoritar al grupului."

În septembrie, luna în care ar fi programată următoarea rundă de negocieri UE - Gazprom, la Sankt Petersburg, urmează să se desfăşoare şi lucrările summitului G20.

Declanşarea înainte de summit a unui conflict deschis UE-Gazprom ar putea inflama şi mai mult relaţiile cu Rusia, deja foarte tensionate de conflictul sirian.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie