Misiunea Maven a NASA va studia condiţiile climatice de pe Marte (video)

Urme pe suprafaţa marţiană luate de mobilul Curiosity, 18 august 2012 pe Marte
Urme pe suprafaţa marţiană luate de mobilul Curiosity, 18 august 2012 pe Marte (NASA via Getty Images)

Cu miliarde de ani în urmă planeta Marte nu era deşertul rece şi arid de azi, ci avea o atmosferă caldă şi oceane întinse care au favorizat existenţa vieţii.

Misiunea NASA ''Mars Atmosphere and Volatile Evolution'' (Maven) va studia schimbările climatice dramatice care au avut loc pe planetă. Acest proces de schimbare este reprezentat într-o animaţie pe calculator, în filmuleţul alăturat (https://www.youtube.com/watch?v=sKPrwY0Ycno#t=13). Cu trecerea timpului, lacurile au secat sau au îngheţat şi cerul albastru s-a transformat într-unul prăfuit, roz- maroniu, cel al Planetei Roşii de azi.

Potrivit lui Joseph Grebowsky, de la Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland, studiile asupra caracteristicilor şi structurilor minerale ale solului planetei Marte sugerează că în trecut planeta a avut o atmosferă mult mai densă şi zone întinse de ocean.

Într-un comunicat NASA, Grebowsky a declarat : "Există canale caracteristice structurate dendritic, ca şi pe Pământ, care sunt în concordanţă cu eroziunea solului cauzată de debitele de apă. Interiorul craterelor de impact prezintă bazine care sugerează existenţa în trecut a unor lacuri, iar multe canale arată legătura cu apa care curgea în crater şi în afara acestuia. Unele cratere mici au dispărut cu timpul şi cele mai extinse au semne de eroziune de apă, care datează de acum 3,7 miliarde de ani."

Misiunea Maven, care va fi lansată la sfârşitul acestei luni şi nu va ajunge pe Marte până în luna septembrie 2014, va studia procesul care a dus la dispariţia atmosferei de pe planetă.

Grebowsky a adăugat: "Teoria cea mai plauzibilă este că Marte a pierdut câmpul magnetic intrinsec care proteja atmosfera de eroziunea directă a vântului solar."

Maven va colabora de asemenea şi cu alte misiuni pentru a încerca să determine dacă acele condiţii favorabile de pe planetă au durat suficient de mult timp pentru a fi putut susţine viaţa.

Potrivit lui Michael Lentz, realizatorul principal de animaţii de la Universities Space Research Association, filmul reprezintă o reproducere extrem de sofisticată şi una dintre cele mai complexe animaţii produse de NASA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură