Mircea Geoană: "S-ar putea să mai avem încă 15 - 20 de ani de turbulenţe înainte ca o ordine mondială mai stabilă să aibă loc" (video)

Mircea Geoană a afirmat că întrucât mai trebuie să treacă mult timp pentru a avea o ordine mondială mai stabilă, Europa nu îşi poate permite să nu reconceapă politicile legate de vecini.
Mircea Geoană
Mircea Geoană (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

În deschiderea celei de a IV-a ediţii a Bucharest Forum, preşedintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, a afirmat că ar trebui să mai treacă, probabil, încă 15 - 20 de ani de turbulenţe până când să aibă loc o ordine mondială mai stabilă. În opinia sa, Europa nu îşi poate permite să nu reconceapă politicile legate de vecini.

"Probabil, s-ar putea să mai avem încă 15 - 20 de ani de turbulenţe înainte ca o ordine mondială mai stabilă să aibă loc, să se dezvolte. În fiecare an, la Bucureşti încercăm să spunem că ar trebui să încurajăm cooperarea între Europa şi America de Nord, dimensiunea transatlantică, dar şi partea de vest şi partea euroasiatică. Este o realitate că Asia şi Eurasia devin superputeri majore. (...) Ar trebui să fim mai conştienţi de faptul că, în momentul în care vorbim despre problemele noastre - refugiaţii, criza euro, referendumul britanic de anul viitor -, totuşi Europa trebuie să fie prezentă în acest coridor. Europa nu îşi poate permite să nu reconceapă politicile legate de vecini. Nu ar trebui să aşteptăm ca Rusia şi China să stabilească o cooperare în partea eurasiatică. Ar trebui să înţelegem că trebuie să fim prezenţi acolo dintr-un punct de vedere geopolitic, politic şi economic, pentru stabilizarea regiunii", a declarat joi Mircea Geoană.

Acesta a mai adăugat că ambiţia Institutului Aspen este ca, alături de partenerii săi, să propună ca prioritate Bruxellesului şi marilor capitale europene - Berlin, Paris, Londra -, dar şi Washingtonului stabilizarea acestei părţi din zona învecinată Europei.

Declaraţiile au fost făcute în contextul crizei din Ucraina care continuă să testeze capacitatea instituţiilor de securitate de a dezvolta parteneriate trans-regionale şi să ridice provocări la nivelul regiunii în ceea ce priveşte identificarea unor noi oportunităţi de colaborare.

Astfel, schimbările la nivel european şi global accentuează nevoia unor răspunsuri credibile la crizele fără precedent ce au avut loc în ultimul sfert de secol, iar miza nu este doar pacea şi securitatea în Europa, dar şi valorile pe care sunt fondate relaţiile dintre statele membre ale NATO şi UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne