Ministrul Transporturilor: Primul lot de 7 km din Autostrada Comarnic – Braşov ar putea fi gata abia peste 6 ani

Lucian Bode
Lucian Bode (Epoch Times România)

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a afirmat la Digi24 că, în studiul de fezabilitate, traseul autostrăzii Comarnic – Braşov trecea prin etajul 7 al unor imobile construite iar la Buşteni trecea prin curtea Castelului Cantacuzino. Asta, după ce proiectul a primit o serie de autorizaţii neconforme. Bode a anunţat cu acest prilej că studiul urmează să fie revizuit, dar acest lucru va dura aproximativ alţi 2 ani şi jumătate, ceea ce face ca lucrările la autostradă să fie finalizate prin 2026.

„Am decis să revizuim studiul de fezabilitate, dar modificăm traseul în staţiunile montane. Constatăm că traseul autostrăzii trecea pe la etajul 7 prin câteva imobile construite după ce această autostradă a demarat la nivel de studiu de fezabilitate. În calea acestui traseu s-au dat foarte multe autorizaţii de construcţie care nu trebuiau să fie date şi asta ar fi blocat construcţia autostrăzii. Refacem traseul pe zona staţiunilor montane pentru a nu afecta. De exemplu, trecea prin curtea Castelului Cantacuzino la Buşteni”, a declarat marţi seara ministrul Transporturilor.

Bode a declarat totodată că traseul va fi refăcut astfel încât să fie protejate staţiunile montane, folosind tunele şi ecoducte în zonă iar lucrările să fie începute pe etape. Doar că termenele nu sunt prea optimiste. Deşi afirmă că nu sunt necesare multe avize şi acorduri de la Comisia Europeană, ministrul Transporturilor prevede că revizuirea studiului de fezabilitate s-ar putea finaliza în 2 ani şi jumătate, ceea ce face ca lotul de la Comarnic, care are doar 7 km, să poată fi finalizat abia peste 6 ani.

„Am împărţit în 5 loturi. Cel mai uşor de realizat e lotul Comarnic - are 7 km, va fi utilizat în regim de variantă ocolitoare, valoarea lucrărilor eligibile este de sub 75 de milioane de euro. Deciziile le luăm la nivel naţional. Nu avem nevoie de multe avize, acorduri de la Comisia Europeană. Sunt bani europeni. Putem demara foarte repede procedurile pentru execuţia lotului Comarnic. [...] Revizuirea studiului durează 24- 30 de luni, stabilită de specialişti. Din momentul în care semnăm contractul de execuţie, vorbim de aproximativ 3 ani de zile. Înseamnă că în următorii 5, 6 ani de zile putem vorbi de finalizarea acestui tronson”, a afirmat Lucian Bode.

Potrivit ministrului, autostrada va costa aproape 1,2 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne