Ministrul rus al Sporturilor numit adjunct al premierului

Ministrul rus al Sporturilor Vitali Mutko a fost promovat miercuri în funcţia de adjunct al premierului, în ciuda faptului că a intrat în vizorul atenţiei internaţionale în scandalul legat de dopingul rusesc susţinut de stat. Pavel Kolobkov, fost scrimer olimpic, va ocupa locul lui Mutko.
Vitali Mutko, fost ministru al sporturilor şi actual adjunct al premierului rus.
Vitali Mutko, fost ministru al sporturilor şi actual adjunct al premierului rus. (Captură Foto)

În ciuda acuzaţiilor de muşamalizare a dopajului susţinut de stat, ministrul rus al Sporturilor Vitali Mutko a fost promovat miercuri în funcţia de adjunct al premierului.

Mutko devine unul dintre cei nouă adjuncţi ai premierului rus. Această poziţie va continua să îi ofere putere în sport, incluzând şi controlul asupra problemelor legate de tineret şi turism.

În plus, Mutko este preşedinte al Asociaţiei Ruse de Fotbal, preşedinte al comitetului organizator al Cupei Mondiale de Fotbal din Rusia din 2018 şi un membru al comitetului executiv al FIFA.

Mutko este acuzat de WADA (Agenţia Mondială Antidopaj) că face parte dintr-o schemă de dopaj susţinută de statul rus. Fondatorul WADA, Dick Pound, care conduce comisia ce a investigat dopajul rusesc, a declarat anul trecut că este imposibil ca Mutko să nu fi fost conştient de sistemul de dopaj şi că, dacă era conştient, atunci trebuie să fi fost complice la acesta. Echipa de atletism a Rusiei a fost oprită să participe la Jocurile Olimpice de Vară din Rio de Janeiro de către Asociaţia Internaţională a Federaţiilor de Atletism (IAFF) şi întregii echipe paralimpice ruseşti i s-a interzis să participe la competiţia din acest an. Dar, în ciuda negării acuzaţiilor, lui Mutko nu i s-a permis să participe la Jocurile Olimpice din 2016.

Consilierul lui Mutko pentru antidopaj, Natalia Zhelanova, şi unul dintre adjuncţii săi în Ministerul Sporturilor, Iuri Nagornih, au fost destituiţi de preşedintele rus Vladimir Putin în luna iulie după ce raportul WADA i-a acuzat pe cei doi că au ajutat la muşamalizarea a sute de teste pentru substanţe interzise.

Mutko a făcut parte din cercurile politic şi sportiv din Rusia cu mult timp înainte să ocupe noua sa poziţie. După ce a lucrat ca marinar în St. Petersburg, el s-a ridicat rapid în rândurile politicienilor locali şi a devenit viceprimar al oraşului în 1992. La acea vreme, Vladimir Putin conducea comitetul pentru relaţii externe al primarului. Cei doi au jucat un rol în organizarea primului eveniment sportiv major din Rusia după prăbuşirea Uniunii Sovietice, şi anume la Jocurile Bunăvoinţei din 1994 în St. Petersburg. Mutko a revenit în lumea sporturilor în 1997, devenind preşedintele clubului local de fotbal Zenit St. Petersburg. După ce Putin a devenit preşedinte, Mutko s-a întors în politică în calitate de preşedinte al comitetului pentru sporturi, înainte să devină preşedinte al Federaţiei Ruse de Fotbal, începând cu 2005 şi ministru al Sporturilor începând cu 2008.

Înlocuitorul lui Mutko este Pavel Kolobkov, un fost scrimer olimpic. Acesta din urmă a deţinut funcţia de viceministru al lui Mutko. Kolobkov a câştigat şase medalii, inclusiv una de aur la Jocurile Olimpice din 2000 de la Sydney la floretă individual.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe