Comitetul Olimpic Internaţional nu impune o interdicţie generală asupra Rusiei pentru Rio 2016

După decizia de a nu impune o interdicţie generală atleţilor ruşi de a concura la Jocurile Olimpice din Brazilia, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional a înfruntat un val puternic de critici. Ştirile au fost întâmpinate cu uşurare în Rusia.
Preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach.
Preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach. (Captură Foto)

Cea mai mare parte a lumii sportului şi-a manifestat nemulţumirea în ceea ce priveşte decizia Comitetului Olimpic Internaţional (IOC) de a nu impune o interdicţie totală care i-ar fi împiedicat pe toţi atleţii ruşi să concureze la ediţia din această vară a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro.

Preşedintele IOC, Thomas Bach, a fost ţinta unui val puternic de critici după decizia de duminică, luată la doar câteva zile după un raport comandat de Agenţia Mondială pentru Antidoping (WADA), care a acuzat Rusia de muşamalizare a dopajului în 20 de sporturi olimpice de vară.

Bach a susţinut că o interdicţie generală ar fi reprezentat o încălcare a drepturilor atleţilor ruşi nedopaţi de a concura la Jocurile Olimpice.

Federaţiile sportive individuale vor avea acum răspunderea principală pentru determinarea eligibilităţii fiecărui atlet rus pentru Rio, a susţinut Bach.

Cel mai negativ semnal posibil

Printre cei mai duri critici ai deciziei IOC a fost preşedintele Comitetului permanent pentru sporturi din Parlamentul german, Dagmar Freitag.

“IOC a luat o poziţie împotriva unei recomandări clare a Agenţiei Mondiale pentru Antidoping. Acest lucru trimite cel mai negativ semnal posibil în termenii unei lupte credibile împotriva dopajului”, a declarat Freitag pentru agenţia de ştiri SID.

Directorul agenţiei americane naţionale pentru antidopaj, Travis Tygart, a criticat la rândul său decizia IOC, acuzând organizaţia de crearea unei “harababuri derutante”.

“Ca răspuns la cel mai important moment pentru atleţii curaţi şi integritatea Jocurilor Olimpice, IOC a refuzat să ia o măsură decisivă”, a susţinut directorul USADA într-o declaraţie.

Guvernul australian a avertizat că asupra Jocurilor Olimpice planează acum o “suspiciune privind integritatea compromisă” a acestora. În acelaşi timp organismul neozeelandez pentru antidoping a susţinut că este “o zi neagră pentru atleţii curaţi”.

Totuşi, preşedintele IOC a fost susţinut de persoana care l-a succedat în funcţia de preşedinte al Confederaţiei Germane a Sporturilor Olimpice, Alfons Hormann.

Rusia respiră uşurată

Pe de altă parte, Rusia şi-a exprimat bucuria faţă de această decizie, care va permite atleţilor ruşi consideraţi curaţi să participe la Jocurile Olimpice din Brazilia din acest an.

“Atleţii vor plecat joi [spre Brazilia]”, a declarat luni preşedintele Comitetului Olimpic Rus, Alexander Zhukov. Asupra lui Bach s-au făcut presiuni intense în săptămânile recente pentru a aplica o interdicţie Rusiei, dar “el a rezistat”, a adăugat Zhukov.

Ministrul rus al Sporturilor Vitali Mutko a susţinut că actualul criteriu pe baza căruia atleţii ruşi trebuie să dovedească că nu sunt dopaţi este “extrem de dur”, adăugând că este totuşi încrezător că “majoritatea atleţilor ruşi vor merge la Rio”.