Ministrul Justiţiei: În pregătirea listelor electorale nu este vinovat factorul uman

Trecând peste faptul că o parte a cetăţenilor R. Moldova îşi pierd viaţa zilnic, iar alta pleacă peste hotare, instituţiile statului nu se jenează să declare că numărul de persoane cu drept de vot este în creştere.
Vladimir Cebotari, ministrul Jistiţiei
Vladimir Cebotari, ministrul Jistiţiei (facebook.com / Vladimir-Cebotari)

După publicarea investigaţiei „Cimitirul din listele electorale” de Rise Moldova, care descrie cu lux de amănunte prezenţa în listele electorale din Moldova a unui număr mare de persoane decedate, unele chiar şi cu 15 ani în urmă, altele cu nume destul de sonore pentru Moldova, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari declară într-un interviu pentru Europa Liberă, că lucrurile nu sunt chiar atât de simple precum par.

Listele electorale fiind elaborate de Comisia Electorală Centrală (CEC), conducerea CEC a menţionat că această instituţie nu este decât un fel de „dispecer” care operează cu datele prezentate de Serviciul Stare Civilă şi Registru. În urma investigaţiei RISE s-a constatat că informaţia de la Serviciul de Stare Civilă ajunge foarte greu la Întreprinderea de Stat Registru.

Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari consideră că subiectul listelor electorale cu numele persoanelor decedate în ele este „un pic mai complicat şi nu ţine doar de datele pe care le introduce în acest registru public Oficiul de Stare Civilă”. „De fapt, avem două registre: un registru este al populaţiei care este deţinut de Ministerul Tehnologiei Informaţionale şi Întreprinderea de stat „Registru” şi un alt registru este cel al alegătorilor. Aceste registre lucrează independent unul de altul. În acelaşi timp, practic la zi, în decursul nopţii, printr-o aplicaţie specială, Registrul alegătorilor care este administrat de Comisia Electorală Centrală extrage automat datele actualizate din Registrul populaţiei”, a declarat Cebotari.

Potrivit ministrului de Justiţie după investigaţia RISE, listele electorale au fost verificate mai minuţios. Acesta a ţinut să precizeze că problemele au apărut în momentul extragerii numelor viitorilor alegători, întrucât acestea au fost luate „dintr-un fişier mai vechi” făcut în anul 2014, înainte de alegerile parlamentare de atunci. În prezent listele electorale sunt actualizate.

Vladimir Cebotari a mărturisit că teoretic nu este posibil ca Registrul alegătorilor precum şi cel al populaţiei să reflecte la zi corectitudinea listei persoanelor vii sau decedate. Acest lucru ar fi fost confirmat şi de către un reprezentant CEC care a afirmat că, zilnic în Moldova se nasc şi mor în jur de 103 persoane.

În încercarea de a albi instituţiile statului, Cebotari a subliniat că numele unor persoane decedate, chiar şi foarte cunoscute în Moldova, apar în listele electorale deoarece rudele acestora nu s-ar fi adresat organelor de stat ale RM pentru a li se elibera certificatele de deces. Astfel, datele lor nu sunt înregistrate în Registrul populaţiei. Ministrul Justiţiei omite însă, faptul că aceste instituţii ale statului ar trebui să verifice de ce o persoană la un moment dat nu-şi mai ridică pensia, întrucât acest lucru nu poate fi făcut de o alta decât în baza unei procuri care durează maximum trei luni. Totuşi, până la urmă Cebotari insistă pe faptul că nu factorul uman este responsabil de numărul de alegători de pe listele electorale mai mare decât locuitori pe teritoriul RM, ci sistemul informaţional care generează automat aceste liste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe