Ministrul educaţiei: Programa şcolară va include patru ore de educaţie fizică pe săptămână

Început de an şcolar la liceul Jean Monnet din Bucureşti
Început de an şcolar la liceul Jean Monnet din Bucureşti (Epoch Times România)

Ministerul Educaţiei este preocupat de reintroducerea educaţiei fizice în şcoli, astfel încât toţi elevii vor avea incluse în programa şcolară patru ore de educaţie fizică pe săptămână până în 2018, a anunţat, sâmbătă, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Orele de sport vor fi introduse în învăţământul gimnazial şi în licee progresiv, începând cu toamna anului 2014, astfel încât până în 2018 se va ajunge la patru ore de educaţie fizică pe săptămână.

„Vor avea minim două începând cu anul şcolar 2014 -2015, iar clasele a V-a şi a IX-a vor avea trei ore de educaţie fizică şi sport. Problema ciclului primar deja e rezolvată către patru ore de mişcare. (...) Nu se poate face peste noapte. Peste noapte să ajungi la patru ore... Pentru că asta ar însemna 16.000 de profesori de educaţie fizică şi sport”, a precizat ministrul.

Ministrul educaţiei a promis că se vor investi bani în bazele sportive, pentru ca tineretul să aibă terenuri unde să poată face mişcare şi în afara şcolii.

Carmen Tocală, secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, afirma încă de acum aproximativ un an că Guvernul intenţionează să introducă cele patru ore de sport în programa şcolară - două de educaţie fizică şi două de sport.

În opinia ministrului Educaţiei, orele de sport ar trebui făcute suplimentar pentru că este vorba de mişcare, sănătate şi recreere. “După şase ore de matematică într-o săptămână, e bine să faci patru ore de mişcare repartizate în reprize de câte două ore legat. Specialiştii spun că într-o oră de educaţie fizică, de fapt lucrezi efectiv cam 15 minute. Pentru că trebuie să respecţi toate procedurile, încălzirea, faci exerciţiul fizic şi apoi trebuie să laşi elevul după ce a ieşit din sala de sport câteva minute să-şi revină. Prin urmare, aceste ore ar trebui să fie în reprize de câte două ore de două ori pe săptămână“, a afirmat ministrul Remus Pricopie la sfârşitul anului trecut în cadrul mesei rotunde „Minte sănătoasă în corp sănătos. Împreună pentru prevenirea obezităţii infantile“.

Pericolul sedentarismului la copii

În ultima perioadă de timp, copiii fac mult mai puţină mişcare decât generaţiile din trecut. Urmărirea emisiunilor la televizor şi timpul petrecut în faţa calculatorului sunt factori care afectează condiţia fizică a tinerilor.

Deoarece copiii fac din ce în ce mai puţină mişcare, acest lucru duce la obezitate.

Conform unui studiu reprezentativ pentru 25 de milioane de copii din 28 de ţări, făcut de Asociaţia Americană de Cardiologie, copiii din prezent au o condiţie fizică mai slabă decât au avut părinţii lor, care se bucurau de o condiţie fizică mult mai bună.

Educaţia Fizică şi Sportul la şcoală la nivel European

Pe lângă faptul că educaţia fizică practicată în şcoli contribuie la buna condiţie fizică şi sănătatea elevilor, aceasta îi ajută pe ţineri să înţeleagă mai bine activitatea fizică şi să conştientizeze ce este spiritul de echipă şi fair-play-ul, să cultive respectul, acestea având repercusiuni pozitive pe parcursul întregii lor vieţi.

Promovarea activităţii fizice se bucură de o atenţie sporită la nivel european. Uniunea Europeană a semnat în anul 2009 un tratat la Lisabona creând baza legală pentru a contribui la promovarea chestiunilor care preocupă sportul european.

Eurydice a întocmit un raport intitulat "Educaţia Fizică şi Sportul la şcoală în Europa", care descrie starea de fapt a activităţilor de educaţie fizică şi sport în şcolile din 30 de state europene, raportul constituind o încercare a Comisiei Europene de a constata punctele slabe şi punctele tari privind educaţia fizică la şcoală în Europa

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne