Ministrul Culturii, presat să ia măsuri pentru includerea Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO

Bogdan Gheorghiu
Bogdan Gheorghiu (Facebook)

Fundaţia Pro Patrimonio şi Asociaţia ARA (Arhitectură. Restaurare. Arheologie), două organizaţii profesionale dedicate protejării şi valorificării patrimoniului cultural, au trimis, marţi, o scrisoare deschisă adresată Ministerului Culturii şi Comisiei Parlamentare pentru relaţia cu UNESCO privind reluarea procedurii de includere a Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial.

Este vorba despre solicitări oficiale:

  1. Să reconsidere modul în care evaluează oportunitatea reluării procedurilor de înscriere, axându-se cu prioritate pe interesul public în relaţie cu protejarea şi valorificarea patrimoniului. Să deblocheze procedura de includere, aşa cum s-au angajat prin programul de guvernare.
  2. Să comunice în regim de urgenţă un calendar exact al derulării măsurilor anunţate: discuţii cu administraţia locală, elaborare PUG, clasarea clădirilor valoroase, intervenţiile directe pe clădirile şi ansamblurile amintite în comunicatul ministerului. În lipsa unui asemenea calendar, suntem nevoiţi să privim promisiunile lansate în spaţiul public ca simple declaraţii venite să tempereze o potenţială situaţie de criză.
  3. Să comunice regulat care este stadiul aplicării recomandărilor Comitetului UNESCO exprimate prin decizia sa din 2018 [6]. În acest context, solicităm să fie făcut public calendarul şi rezultatele cooperării cu organismele consultative ICOMOS şi ICOM, aşa cum recomandă Comitetul.

Scrisoarea (care poate fi citită integral aici) a fost trimisă în contextul în care Ministerul Culturii a anunţat că va organiza, în perioada următoare, o întâlnire cu Primăria Roşia Montană, în cadrul căreia se vor discuta coordonatele unui program specific de susţinere şi asistenţă tehnică în zonă.

Reamintim că ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a afirmat că, deşi procedura de înscriere a Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO trebuie reluată clar, momentul când vor fi iniţiate demersuri în acest sens rămâne a fi stabilit în urma unor consultări interministeriale.

Nu în ultimul rând, ministrul ţine să sublinieze că înscrierea în patrimoniul UNESCO a Roşiei Montane nu înseamnă neapărat atragere de fonduri şi că restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului istoric de la Roşia Montană şi stadiul în care se află dosarul pentru includerea în patrimoniul UNESCO sunt două lucruri total diferite. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne