Ministerul Sănătăţii obligat de instanţă să plătească tratamente de ultimă generaţie pentru şapte bolnavi de cancer

Curtea de Apel Bucureşti
Curtea de Apel Bucureşti (Epoch Times România)

Curtea de Apel a dat câştig de cauză unui număr de şapte bolnavi de cancer care au cerut ca Ministerul Sănătăţii să le plătească integral tratamentele de ultimă generaţie de care aceştia au nevoie, tratamente mai eficiente decât medicamentele mai vechi decontate în prezent de statul român.

Pacienţii români ceruseră în instanţă să primească de urgenţă tratamentele inovatoare care i-ar putea salva, tratamente ce nu se regăsesc pe lista medicamentelor subvenţionate din România, listă ce nu a mai fost actualizată de 6 ani. Preţul acestor medicamente/tratamente fiind prohibitiv, pacienţii nu şi-l puteau permite, ultima lor speranţă fiind decontarea acestora de către statul român.

Conform Hotnews, decizia luată de instanţă este importantă în contextul controversei dintre companiile farmaceutice şi noua conducere a Ministerului Sănătăţii, condus de pesedistul Nicolae Bănicioiu, care a anulat reactualizarea listei de medicamente compensate realizată în mandatul fostului ministru al sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu.

Reprezentantul Alianţei Pacienţilor Cronici, asociaţuie ce a dat şi ea în judecată statul, în trei procese diferite reclamând nerespectarea dreptului pacienţilor la sănătate, garantat prin Constituţie şi actualizarea listei de medicamente compensate, a catalogat decizia Curţii de Apel în favoare celor şapte drept o victorie pentru bolnavii de cancer:

"Statul trebuie să garanteze dreptul la viaţă prin Constituţie. Mulţumesc instanţei că şi-a făcut datoria şi că dăm o şansă acestor pacienţi. Suntem minţiţi la fiecare patru ani de politicienii care ne cer votul. Ne vom apăra drepturile în justiţie. Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care nu şi-a reactualizat listele de medicamente", a declarat Cezar Irimia la Realitatea TV.

La rândul său, avocatul celor şapte bolnavi, Dan Cimpoieru, a declarat la Realitatea TV că a cerut să se asigure tratamentul a şapte bolnavi de cancer precum şi actualizarea listei de compensate. "Noi am arătat că dreptul la viaţă este afectat în mod direct. Instanţa a admis această procedură de urgenţă” a declarat Irimia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne