Ministerul de Finanţe demarează discuţiile cu FMI pe tema bugetului şi a unui nou acord

Eugen Teodorovici a declarat marţi că ministerul său va începe astăzi discuţiile cu FMI pe o serie de subiecte fierbinţi, precum bugetul, legea redevenţelor (controversată şi amânată de autorităţi) şi un nou acord "mult mai flexibil".
Forum 2014 dedicat Fondurilor Structurale Europene. Grand Hotel  Marriott. În imagine, Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor  Europene
Forum 2014 dedicat Fondurilor Structurale Europene. Grand Hotel Marriott. În imagine, Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene (Epoch Times România)

Ministerul Finanţelor Publice va demara astăzi discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional pe tema bugetului de stat pe anul viitor, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

"Astăzi (marţi — n.r.) o să fie deschiderea misiunii FMI. O să discutăm subiecte pe care le ştim cu toţii, în principal bugetul pe 2016, ce a rămas de implementat din toate reformele structurale, legea redevenţelor etc", a declarat ministrul, citat de Agerpres.

Teodorovici a confirmat că în discuţiile cu reprezentanţii Fondului se discută inclusiv posibilitatea încheierii unui nou acord, "mult mai flexibil", care să constituie "un plus" pentru România.

Reamintim că la finele lui septembrie a.c., Teodorovici anunţa că România va solicita, în mod oficial FMI, începerea negocierilor pentru un nou acord de împrumut.

Comentând informaţia, premierul Victor Ponta declara, la momentul respectiv că, deşi Guvernul nu mai are nevoie de niciun împrumut de la FMI, un nou acord de tip preventiv "este bun", pentru "cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară."

România a încheiat, din 2009 şi până în prezent, trei acorduri consecutive de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, ultimul, de tip preventiv, expirând pe 26 septembrie.

Evaluarea ultimului acord cu instituţiile financiare internaţionale, în valoare de 4 miliarde de euro, nu a fost realizată cu succes ca urmare a divergenţelor dintre autorităţile române şi oficialii FMI pe tema sustenabilităţii măsurilor de relaxare fiscală dorite de Guvernul Ponta.

"Estimarea noastră arată că pachetul de taxe, aşa cum a fost aprobat de guvern, ar crea un gol fiscal semnificativ, comparativ cu ţintele fiscale ale guvernului. Găsirea măsurilor de compensare care să acopere acest gol ar fi foarte importantă, dar, totodată, ar fi o mare provocare", susţinea, anterior adoptării Codului, reprezentantul FMI în România, Guillermo Tolosa.

Ulterior, la jumătatea lunii septembrie, Tolosa a specificat că România va trebui să solicite Fondului Monetar Internaţional un nou acord dacă doreşte unul, iar apoi va fi analizat tipul de acord care poate fi încheiat, însă va fi diferit de celelalte.

"Trebuie să primim o solicitare şi apoi vom discuta cu Guvernul toate opţiunile posibile. Vor fi diferite faţă de cele din trecut. (...) Este doar o discuţie tehnică pe buget", a afirmat Tolosa, întrebat dacă FMI va mai accepta un nou acord cu România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie