Minim istoric al gheţii arctice

Nivelul gheţii arctice a atins un nou minim, mult mai coborât decât cel înregistrat înainte, a declarat Centrul Naţional al zăpezii şi Gheţii (NSIDC).

NSIDC afirmă că suprafaţa ocupată de gheaţa arctică a scăzut la 1,32 milioane de mile pătrate sau cu aprximativ 293.000 de mile mai puţin decât datele înregistrate în 2007. Nivelul gheţii a fost monitorizat prin satelit începând cu 1979.
“Ne aflăm în teren necartografiat” a spus directorul NSIDC, Mark Serreze, într-o declaraţie. Cum toţi ştim, planeta se află într-un proces de încălzire, acest lucru se vede cel mai pronunţat în zona Arctică, puţini dintre noi erau pregătiţi pentru aceste schimbări bruşte”.

În declaraţie este evidenţiat faptul că în 2012 nivelul gheţii este cu 18% sub cel din 2007 şi aproape la jumătate faţă de media din 1979 până în 2000, adăugând faptul că aceste numere sunt preliminare şi este posibil să fie schimbate.
“Cum mulţi oameni vorbesc despre deschiderea Pasajului de Nord-Vest prin insulele arctice canadiene şi Ruta Mării Nordului de-a lungul coastei Ruse, în 20 de ani de acum, în luna august vei putea lua o navă şi trece prin mijlocul oceanului Arctic”, a declarat cercetătorul NSIDC Julienne Stroeve.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură