Mii de persoane au demonstrat în România împotriva proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană (presă)

Protest împotriva proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană.
Protest împotriva proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană. (KARINA KNAPEK / AFP / Getty Images)

Mii de români din întreaga ţară s-au adunat duminică seara pentru a protesta faţă de sprijinul acordat de guvernul de stânga de la Bucureşti unui plan privind deschiderea celei mai mari mine de exploatare a aurului la suprafaţă din Europa, în micul oraş din Carpaţi, Roşia Montană, relatează Reuters.

Proiectul, care urmează să utilizeze cianura pentru a extrage 314 de tone de aur şi 1.500 de tone de argint de la Roşia Montană, şi-a atras o opoziţia acerbă din partea grupurilor pentru drepturile civice şi a ecologiştilor, care susţin că acesta va distruge vechile mine romane şi satele din jur.

Proiectul este condus de Roşia Montană Gold Corporation - deţinută în majoritate de către compania canadiană Gabriel Resources Ltd - în care guvernul român avea o participaţie de doar 20%. Proiectul a fost evaluat la 7,5 miliarde de dolari, pe baza unui studiu efectuat 2007, care a utilizat un preţ mediu de 900 dolari pe uncia de aur, fiind estimat ca România să obţină aproximativ 75% din beneficii în impozite, redevenţe, dividende şi locuri de muncă. În prezent însă, aurul se comercializează la aproximativ 1.390 de dolari uncia.

La începutul acestei săptămâni, guvernul a aprobat un proiect de lege care permite Gabriel Resources să deschidă mina, după ce şi-a sporit participaţia în cadrul proiectului, care aşteaptă unda verde de 14 ani. Parlamentul urmează să se pronunţe în privinţa legii în aceasta lună.

Potrivit Reuters, în capitala Bucureşti, circa 3.000 de protestatari au mărşăluit duminică spre sediul guvernului dinspre Piaţa Universităţii, scena violentelor proteste antiausteritate de la începutul anului trecut care au condus la căderea guvernului anterior. Protestatarii au purtat bannere pe care se putea citi 'Uniţi pentru Roşia Montană' şi 'Copiii noştri nu vor cianură'.

Protestatarii s-au adunat, de asemenea, la Cluj, în nord-vestul României, iar un miting separat împotriva exploatării gazelor de şist a scos, potrivit Reuters, 2.000 de oameni în stradă la Bârlad (estul ţării).

Deşi premierul Victor Ponta s-a opus proiectului înainte de a prelua puterea în luna mai a anului trecut, acesta a votat pentru proiectul de lege care prevedea deschiderea minei, doar pentru a spune ulterior unui post local de televiziune că va vota împotriva proiectului în parlament.

Majoritatea locuitorilor din Roşia Montană speră că proiectul va aduce locuri de muncă şi bani în oraşul lor sărac, care a suferit atunci când o mină de aur a statului a fost închisă în 2006. Doar un număr mic dintre cei 2.800 de rezidenţi refuză să-şi vândă proprietatea pentru a face loc minei.

Compania propune amenajarea a patru cariere pe durata de viaţă a minei, ceea ce ar distruge patru vârfuri de munte şi trei sate dintre cele 16 care alcătuiesc comuna Roşia Montană, păstrând însă centrul istoric al oraşului.

La rândul său, AFP relatează cum mii de oameni au ieşit pe străzile din România duminică pentru a protesta faţă de exploatarea gazelor de şist şi faţă de un proiect controversat al unei companii canadiene de a exploata aurul prin utilizarea cianurilor.

Protestatarii, scrie AFP, au criticat de asemenea guvernul şi pe preşedinte pentru susţinerea acestor proiecte controversate.

La Bucureşti, între 4.000 (potrivit poliţiei) şi 7.000 de persoane (potrivit organizatorilor) au mărşăluit între Piaţa Universităţii şi clădirea guvernului, scandând sloganuri împotriva proiectului companiei canadiene Gabriel Resources privind exploatarea aurului la Roşia Montană, în inima Transilvaniei.

Agenţia de presă relatează totodată că proteste au avut loc şi în alte oraşe ale ţării, aducând sute de oameni în stradă. La Bârlad, potrivit AFP, peste 3.500 de persoane s-au strâns pentru a protesta faţă de exploatarea gazelor de şist de către gigantul american Chevron.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe