Mii de militari americani desfăşuraţi la baze din Arabia Saudită pentru a "descuraja Iranul"

Soldaţi americani.
Soldaţi americani. (Getty Images)

După o absenţă de aproape 17 ani, trupele americane s-au întors la baza aeriană Prince Sultan din Arabia Saudită. Ultima dată când americanii s-au aflat la bază, care se află la aproximativ 100 de km în afara Riad-ului, a fost în 2003, iar apoi trupele s-au mutat în Qatar.

Trupele americane au revenit în regiunea Golfului pentru a opri expansiunea iraniană continuă, cu toate că majoritatea comunităţii internaţionale este concentrată pe pandemia declanşată de virusul Wuhan, care pare să se răspândească şi în Orientul Mijlociu.

În timp ce Pentagonul se concentrează pe „descurajarea Iranului”, Republica Islamică este preocupată de o ameninţare foarte diferită şi mult mai devastatoare. Coronavirusul a ucis 19 iranieni dintre cei 139 ce au fost confirmaţi infectaţi. Un parlamentar a susţinut că numărul real al morţilor este de fapt mult mai mare, respectiv 50.

Abandonarea prealabilă a bazei de către militarii americani a survenit deoarece soldaţii americani staţionaţi în regatul islamic au devenit un „dispozitiv de recrutare uriaş pentru Al-Qaeda”, potrivit secretarului apărări de atunci, Paul Wolfowitz. În deceniul precedent, baza era crucială pentru forţele americane imediat după invazia lui Saddam Hussein în Kuweit în 1990.

"Ne confruntăm cu un inamic care creează un adevărat conflict regional pe termen lung şi care este foarte capabil", a spus John Waller, comandantul 378-a Air Expeditionary Wing, pentru The Wall Street Journal, referindu-se la desfăşurarea a aproximativ 2.500 de militari americani.

Aparent, baza va găzdui baterii de rachete Patriot şi avioane de luptă F-15, ce vor fi desfăşurate în afara bazei.

În ciuda sistemelor anti-aeriene furnizate de SUA Arabiei Saudite, combinatele petroliere ale companiei Aramco au fost atacate în 14 septembrie de rachete şi drone.

Conform WSJ, oficialii din domeniul apărării din SUA spun acum că au protejat obiectivele din Arabia Saudită, în măsura în care ar putea împiedica un atac aerian asemănător celui din septembrie, datorită în parte dislocării a patru baterii de rachete Patriot în Arabia Saudită, inclusiv două staţionate la Prince Sultan. Cu toate acestea, oficialii din domeniul apărării recunosc că rachetele Patriot, care costă milioane de dolari, sunt un instrument scump pentru a doborî drone sau rachete de croazieră ieftine.

Rămâne întrebarea dacă sistemele se pot apăra împotriva „roiurilor de drone” mici - având în vedere că, după cum se meţionează în raport, Patriot a fost conceput pentru protejarea împotriva rachetelor sofisticate.

Miliţiile Houthi din Yemen, înarmate şi antrenate de Iran, de exemplu, implementează, probabil, drone şi rachete primitive sau fabricate local, cât şi, posibil, rachete şi drone furnizate de Iran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe