Coreea de Sud confirmă 505 noi cazuri, doborând recordul. Japonia recomandă închiderea şcolilor. China prelungeşte închiderea lor.

Epidemie masivă în Wuhan
Epidemie masivă în Wuhan (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Coreea de Sud a raportat cel mai mare număr de noi cazuri de coronavirus într-o singură zi, chiar mai mare decât îndrăzneşte China să publice.

Brazilia a confirmat ieri primul caz din America de Sud, aducând virusul pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii.

Câteva ore mai târziu, Coreea de Sud a raportat încă 171 de cazuri, aducând numărul total al cazurilor confirmate joi la 505 - depăşind totalul zilnic al Chinei (433) pentru prima dată, după cum a subliniat Bloomberg.

Până în prezent, Coreea de Sud a confirmat 1.766 de cazuri şi 13 decese în cele 38 de zile de la raportarea primului caz la 20 ianuarie. SUA şi Coreea de Sud au anulat exerciţiile militare programate, după ce un soldat american a contractat virusul în Coreea.

În Hawaii, Hawaiian Air a suspendat serviciul către Coreea de Sud începând cu 2 martie până pe 30 aprilie, în timp ce Delta reduce zborurile pe măsură ce focarul în Coreea de Sud se răspândeşte (Hawaii a avut deja un incident COVID-19 care implică un turist japonez.

De teamă că explozia infecţiilor în Orientul Mijlociu s-ar putea răspândi între graniţele sale, Arabia Saudită a oprit pelerinajele către locurile sfinte ale islamului - Hajj - care sunt o practică obligatorie pentru musulmani.

Iranul a confirmat acum 26 de decese, 245 de cazuri. Dar, având în vedere răspândirea rapidă a virusului în toată Republica Islamică, mulţi suspectează că numărul real al cazurilor este mult mai mare (la începutul săptămânii, un parlamentar vorbea de 50 de persoane decedate în urma infecţiei cu virus wuhan doar în oraşul Qom).

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Iran, Kianoush Jahanpour, a declarat că numărul mare al cazurilor noi se datorează mai multor laboratoare care administrează teste. El a avertizat că publicul ar trebui să se aştepte la mai multe cazuri în viitor.

Miercuri, Grecia a fost una dintre cele opt noi ţări - Brazilia, Pakistan, Macedonia de Nord, Grecia, Georgia, Algeria, Norvegia şi România - care au confirmat cazuri. Joi, Grecia a confirmat încă două cazuri, unul dintre ele în Atena. Cazul iniţial a fost găsit la Salonic, al doilea oraş al Greciei.

Potrivit AP, Peru ţine o echipă de specialişti să lucreze 24 de ore din 24 la Aeroportul Internaţional Jorge Chavez pentru a monitoriza pacienţii. Argentina a solicitat cetăţenilor să raporteze orice simptom asemănător gripei. Puerto Rico a înfiinţat un grup de lucru pentru a se pregăti de apariţia unui focar în ţară. Chile a anunţat o urgenţă pentru sănătate şi a achiziţionat milioane de măşti şi costume de protecţie pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii.

Ştirea de prima pagină a apărut în Japonia, unde guvernul a promis ieri că Jocurile de la Tokyo vor avea loc conform programului în această vară, după ce un membru al Comitetului Olimpic a speculat că dacă virusul nu va fi stăvilit până la sfârşitul lunii mai, Japonia ar putea fi forţată să anuleze Olimpiada.

Premierul Shinzo Abe a cerut tuturor şcolilor din Japonia să rămână închise până după vacanţele de primăvară la sfârşitul lunii viitoare pentru a încerca să stăvilească virusul. Decizia lui Abe urmează unei explozii de noi cazuri raportate în nordul Japoniei, inclusiv în Hokkaido, fără o cale de transmisie clară, relatează Nikkei.

Joi, au fost confirmate 175 de cazuri în 19 prefecturi ale Japoniei, inclusiv Hokkaido, Tokyo, Aichi şi Chiba. Joi dimineaţă Hokkaido a instituit o închidere temporară a tuturor celor 1.600 de licee publice primare şi gimnaziale. Abe a făcut anunţul în timpul unei şedinţe a guvernului.

Şcolile trebuie să decidă acum dacă vor respecta măsura fără caracter obligatoriu a premierului, deşi este de aşteptat ca aproape toate şcolile să se conformeze.

Premierul chinez Li Keqiang, pus de liderul comunist chinez Xi Jinping să coordoneze răspunsul la virusul Wuhan, a declarat că Beijingul va prelungi închiderea şcolilor cu încă o lună din cauza virusului, potrivit CCTV.

La începutul acestei săptămâni, echipa de cercetători a OMS a susţinut că nu a găsit nicio dovadă că virusul „a avut mutaţii” în studiul efectuat asupra a peste 100 de tulpini izolate de la pacienţi.

Un alt grup de oameni de ştiinţă a făcut cercetări care par să intre în conflict cu acest lucru.

În Australia, care a confirmat doar câteva cazuri în primele zile ale izbucnirii, premierul Scott Morrison a declarat joi că „există toate indiciile că lumea va intra curând într-o fază pandemică a coronavirusului".

"Drept urmare, am iniţiat punerea în aplicare a planului de reacţie de urgenţă la coronavirus. Deşi OMS nu declară încă natura coronavirusului şi trecerea lui într-o fază pandemică, credem că riscul unei pandemii globale este foarte mare şi ca urmare, ca guvern, trebuie să luăm măsuri pentru a ne pregăti".

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Dr. Tedros, a cerut, miecuri, oficialilor să nu folosească cuvântul „pandemie”.

Morrison a spus că australienii mai pot merge „la meciuri de fotbal sau la concerte”, deoarece Australia „este cu un pas înaintea” virusului. Acum este momentul să trecem la următoarea fază, care include „pregătirea pentru posibilitatea unui eveniment mult mai semnificativ”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat: „avem o criză în faţa noastră. Va urma o epidemie”, în timpul vizitei la un spital din Paris, în care sunt trataţi pacienţi cu infecţii produse de virusul Wuhan.

Declaraţia sa a urmat ştirilor despre două decese în Franţa, un turist creştin în vârstă şi un cetăţean francez de 60 de ani. Francezul a murit la începutul acestei săptămâni la Paris, la spitalul pe care Macron l-a vizitat joi. Numărul total al cazurilor în Franţa a ajuns la 18 miercuri, aproximativ acelaşi număr ca în Germania.

Spania a depistat încă două cazuri joi, ceea ce a adus totalul săptămânii la 14. Elveţia a confirmat încă 3 cazuri, aducând totalul la 4, deşi autorităţile elveţiene au declarat că testează alţi 66. În Italia, numărul de cazuri confirmate a urcat la 528. Dintre acestea, 278 se auto-izolează la domiciliu, 159 s-au recuperat în spital şi 37 sunt îla terapie intensivă.

După cum ne reaminteşte AP, ministrul Sănătăţii din Germania a declarat miercuri că ţara este „la începutul unei epidemii”, autorităţile au testat zeci de oameni în vestul Germaniei. Joi, noi cazuri au adus totalul cazurilor în Germania la 21.

Două cazuri noi, confirmate joi în Marea Britanie, ridică totalul la 15. O şcoală primară din Buxton a fost forţată să închidă pentru „o decontaminare profundă”, după ce părintele unuia dintre studenţi a avut rezultat pozitiv la teste.

Comisia Europeană insistă asupra poziţiei sale împotriva închiderii frontierelor, spunând că nicio ţară UE nu vrea să închidă frontierele. Între timp, FT raportează că oficialii UE cântăresc riscurile apariţiei unor focare de mărimea celui italian pe întregul continent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe