Mii de greci cer guvernului ţării să nu îngenuncheze în faţa troikăi

Mii de oameni protestează în faţa clădirii Parlamentului din Atena pentru a cere guvernului ţării să nu cedeze presiunii creditorilor internaţionali, 21 iunie 2015.
Mii de oameni protestează în faţa clădirii Parlamentului din Atena pentru a cere guvernului ţării să nu cedeze presiunii creditorilor internaţionali, 21 iunie 2015. (Captură Foto)

Peste 7.000 de greci s-au adunat duminică în faţa Parlamentului din Atena pentru a cere guvernului ţării să reziste presiunii creditorilor internaţionali în privinţa aplicării unor măsuri de austeritate suplimentare.

Manifestanţii din faţa Parlamentului au cântat, au scandat slogane, au fluturat steaguri şi au afişat bannere şi pancarte pe care erau scrise mesaje precum “Poporul nu poate fi şantajat” sau “Ţara nu este de vânzare”.

“Ei vor să ne umilească. De ce ar insista asupra acestor măsuri? Nu vom mai tolera situaţia”, a declarat Yiota Kananakari, fost profesor în vârstă de 65 de ani.

Creditorii Greciei — UE, BCE, FMI — “îmi omoară speranţele şi visele şi vreau ca prim-ministrul nostru să ştie că suntem alături de el. În această seară (duminică) şi mâine (luni), el, dar nu e singur, dansăm împreună cu el. Nu mai rezistăm în această situaţie. Nu doar din cauza violenţei economice pe care (creditorii) ne-o administrează, dar şi a violenţei psihologice la care ne supun”, a explicat Dimtra Skiahou, în vârstă de aproximativ 50 de ani, angajată în sectorul privat, conform Agerpres.

Premierul grec Alexis Tsipras a discutat prin telefon cu liderii Germaniei, Franţei şi Comisiei Europene, în ajunul summitului de urgenţă de luni din Bruxelles şi le-a prezentat acestora o nouă ofertă care ar putea determina viitorul Greciei în zona euro.

“Premierul a prezentat celor trei lideri propunerea Greciei pentru un acord mutual benefic care va oferi o soluţie definitivă, şi nu o amânare, pentru rezolvarea problemei”, conform unei declaraţii emise de biroul lui Tsipras.

Până acum, Tsipras a rezistat cererilor creditorilor pentru reducerile aplicate pensiilor. Dar oficialii greci au sugerat că Atena ar putea lua în considerare creşterea TVA-ului şi altor taxe pentru a mulţumi creditorii.

Premierul grec ştie că fără un acord cu troika creditorilor internaţionali – Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană – Grecia ar putea întra în incapacitate de plată în 30 iunie şi nu va putea rambursa Fondului cele 1,6 miliarde de euro pe care i le datorează. Dacă se va ajunge în această situaţie, s-ar putea ca Grecia să fie forţată să părăsească zona euro.

Elenii nu au fost singuri în protestul lor deoarece aproximativ 3.500 de persoane au defilat duminică la Bruxelles şi alte aproximativ 350 la Amsterdam, în cadrul a doua manifestaţii organizate tot în semn de solidaritate cu poporul grec.

În plus, sâmbătă, mii de persoane au ieşit pe străzi în Marea Britanie, Italia, Franţa şi Germania pentru a se opune politicilor de austeritate dar şi pentru a susţine cauza grecilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe