Mihai Popşoi: Autorităţile de la Chişinău vor să stoarcă din antreprenori cât mai mult fără a le oferi niciun ajutor

Mihai Popşoi, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova
Mihai Popşoi, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Tot mai mulţi agenţi economici din Republica Moldova acuză autorităţile, în primul rând FISC-ul, de presiune excesivă pe durata pandemiei, constată deputatul PAS Mihai Popşoi, menţionând că în perioada martie-iunie 2020 au fost aplicate amenzi în urma controalelor neplanificate în sumă aproape dublă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar amenda medie a crescut de patru ori de la 3.136 lei (MD) la 12.001 lei (MD).

Având în vedere că majoritatea agenţilor economici şi-au sistat activitatea pe durata carantinei, ajungând în pragul falimentului, iar o parte semnificativă şi-au pierdut afacerile în lipsa oricărui sprijin de la stat, creşterea masivă a amenzilor este cu atât mai alarmantă şi insultătoare, susţine parlamentarul, notând că antreprenorii mici şi mijlocii sunt fundamentul economiei.

Potrivit vicepreşedintelui Parlamentului, asemenea atitudine nu poate fi tolerată, iar PAS a propus un şir de măsuri pentru ajutorarea mediului de afaceri, inclusiv, pe durata pandemiei: pentru încălcări nu prea grave să fie emise mai întâi avertizări în locul amenzilor, întrucât în aceste vremuri de grea cumpănă amenzile pot duce la falimentarea afacerilor mici, pierderea locurilor de muncă şi creşterea sărăciei.

„Este cu atât mai alarmant că amenzile au crescut pe fundalul reducerii numărului de controale. Putem deduce că acest fapt se datorează şi fenomenului corupţiei sistemice”, a adăugat Mihai Popşoi, subliniind că statul încearcă să stoarcă antreprenorii cât de mult poate fără a le oferi niciun ajutor. „Se pare că cineva se conduce de lozinca: După alegeri să vină şi potopul!”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe