Mihai Atănăsoaei (PDL): Cerem ca anchetele legate de incendiul de marţi, de la Confort City, deţinut de Robert Negoiţă, să fie făcute publice

Mihai Cristian Atănăsoaei, fost prefect al Capitalei
Mihai Cristian Atănăsoaei, fost prefect al Capitalei (Epoch Times România)

Fostul prefect al Bucureştiului, Mihai Cristian Atănăsoaei, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că PDL va solicita ca anchetele ce vor fi demarate în legătură cu incendiul de marţi la etajul 10 al unui bloc din complexul rezidenţial Confort City, din Capitală, deţinut de primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă să fie făcute publice „astfel încât oamenii să poată să fie despăgubiţi, iar Guvernul Ponta să nu mai poată masca, aşa cum a făcut până acum, nereguli de acest gen”.

Totodată, democrat-liberalul a precizat că Radu Stroe, ministrul Administraţiei, prezent marţi la locul incendiului, nu a cerut demararea unei anchete şi că încearcă să mascheze faptul că ansamblul rezidenţial, proprietate a „rechinului imobiliar” Robert Negoiţă a fost construit fără a avea toate avizele de construcţie, la fel cum s-a întâmplat în 2007, atunci când Dan Nica, ministru al Internelor la vreme aceea, a încercat să muşamalizeze neregulile legate de cazul incendiului la Rin Grand Hotel, tot o proprietate a actualului primar al Sectorului 3.

„Rechinul imobiliar al PSD Robert Negoiţă, sponsor de campanie al lui Victor Ponta, loveşte din nou. Ieri, pe 2 octombrie, un complex rezidenţial, aparţinând lui Robert Negoiţă, a luat foc, lăsând pe strada sute de persoane sinistrate. În 2007, dacă ne amintim, un alt imobil, proprietate a lui Robert Negoiţă, hotelul Rin a luat foc în aceleaşi condiţii de nerespectare a avizelor necesare unei construcţii. În 2009, Dan Nica, ministrul USL al Internelor pe vreme respectivă masca neregulile de la Rin Grand Hotel şi dispunea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti împreună cu Prefectura Bucureşti să organizăm un exerciţiu la Rin Grand Hotel, simulând un incendiu de mari proporţii. Ieri, după aceeaşi metodă, Radu Stroe, ministrul USL al Administraţiei s-a prezentat la locul incendiului pentru a stinge focul politic care pare să se aprindă în jurul rechinului imobiliar Robert Negoiţă. Amintim că primarul Sectorului 3 are o datorie de 45 de milioane de euro la stat, datorie acumulată ca urmare a afacerilor cu imobiliare şi a neplăţii datoriilor faţă de stat”, a explicat Mihai Cristian Atănăsoaei.

Întrebat de un jurnalist Epoch Times ce va face PDL în cazul în care, în urma anchetelor, se vor constata nereguli şi autorităţile nu vor lua măsurile ce se impun, Atănăsoaei a replicat că partidul va continua să solicite ca rapoartele în acest caz să fie făcute publice, pentru ca oamenii să poată primi despăgubiri pentru proprietăţile distruse şi pentru a nu mai fi „uşi în situaţia în care oficiali ai Guvernului vin şi sting focul politic care se poate naşte în situaţii foarte periculoase”.

„Noi putem să cerem permanent şi vom cere ca aceste rapoarte să fie făcute publice din cel puţin două motive. Unul: oamenii care astăzi sunt în stradă cu proprietăţile distruse trebuie să poată să fie despăgubiţi de persoanele responsabile, conform legii, şi doi: nu mai vrem să fim puşi în situaţia în care oficiali ai Guvernului vin şi sting focul politic care se poate naşte în situaţii foarte periculoase. Ca prefect m-am confruntat cu incendii şi prezenţa ministrului este cu adevărat importantă, dar atâta timp cât ea are consecinţe imediate, cât aduce plus valoare. Construirea unui ansamblu imobiliar de asemenea dimensiuni fără a avea avizele legale arată o indiferenţă crasă faţă de siguranţa şi viaţa cetăţenilor. Arată în schimb un interes evident faţă de obţinerea de profit imediat. Când s-a construit un astfel de ansamblu rezidenţial Robert Negoiţă avea în grijă câteva sute de locatari din aceste imobile. Ca primar al Sectorului 3 Robert Negoiţă este direct responsabil pentru viaţă şi siguranţa a peste 450.000 de locuitori ai acestui sector. Cerem deci ca din funcţia de primar al Sectorului 3 Robert Negoiţă să acţioneze cu responsabilitate şi nu aşa cum a făcut-o din mediul privat. ”, a afirmat fostul prefect al Capitalei.

Atănăsoaei: Avem suspiciunea că şi alte imobile ale lui Robert Negoiţă nu au documentaţie legală

De asemenea, Mihai Cristian Atănăsoaei a precizat că PDL va cere ca anchetele ce vor fi demarate „să aibă ca obiect toate proprietăţile ce aparţin primarului Sectorului 3 Robert Negoiţă, pentru că avem suspiciunea că mai există şi alte imobile care nu au documentaţie legală”.

„Cerem ca anchetele ce urmează a fi derulate să aibă ca obiect toate proprietăţile ce aparţin lui Robert Negoiţă, pentru că avem suspiciunea că mai există şi alte imobile care nu au documentaţie legală. Ne aşteptam de la domnul Radu Stroe ieri, ministrul USL al Administraţiei, ca dacă tot s-a prezentat la faţa locului, să solicite imediat demararea unor controale, anchete pentru a se demonstra adevărul. Ieri aţi văzut că Prefectura Ilfov spunea că nu este dat avizul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Dezvoltatorul imobiliar susţinea că există. ISU spunea că există avizul dat pentru altceva, motiv pentru care şi noi vrem să aflăm răspunsurile la aceste întrebări şi solicităm demararea de anchete. Domnul Stroe nu a anunţat ieri demararea acestor acţiuni. Noi îi cerem lui Radu Stroe, ca ministru delegat pentru Administraţie, ca de acum înainte să participe la toate situaţiile în care viaţa şi siguranţa oamenilor sunt puse în pericol, nu doar acolo unde propietari sunt colegi de coaliţie. Grija cu care colegii de coaliţie politică au venit să acopere incendiul din 2007 de la Rin, atunci Dan Nica şi ieri domnul Radu Stroe, ne arată că doreşte o muşamalizare a unor situaţii extrem de periculoase pentru cei care cumpără şi locuiesc în proprietăţile acestea”, a adăugat democrat-liberalul.

Locatarii blocului care a luat foc au fost cazaţi la Rin Grand Hotel, afectat parţial de un incendiu în 2007

Dezvoltatorul ansamblului Confort City a anunţat, marţi seară, că toţi locatarii afectaţi au fost cazaţi pentru următoarele două, trei zile la Rin Grand Hotel, unde li se va asigura hrana, urmând ca, ulterior, să le pună la dispoziţie apartamentele vacante din interiorul complexului sau din alte spaţii proprii, până la refacerea locuinţelor. În 2007, hotelul deţinut de Robert Negoiţă şi fratele său Ionuţ Negoiţă, aflat pe Şoseaua Vitan Bârzeşti, a fost parţial afectat de un incendiu, în timp ce se afla în construcţie.

Un incendiu a izbucnit, marţi după-amiază, la etajul 10 al unui bloc din complexul rezidenţial Confort City, aflat în Sectorul 3 al Capitalei. Flăcările au cuprins o suprafaţă de aproximativ 400 de metri. Cartierul constituie o investiţie a omului de afaceri Robert Negoiţă.

Flăcările au cuprins întreaga mansardă a unui bloc cu patru scări, iar zeci de oameni au fost evacuaţi, o victimă fiind transportată la spital. Se pare că sursa focului a fost un aparat de aer condiţionat.

Totodată, în incendiul izbucnit marţi după-amiază la mansarda unui bloc cu 11 niveluri aflat în complexul rezidenţial Confort City din sectorul 3, au fost afectate şi apartamente şi de la etajele 10, 9, 8, 7 şi 6.

Pompierii au intervenit la incendiu cu 28 de autospeciale cu apă şi opt autoscări. La faţa locului au fost prezente şi trei echipaje de descarcerare şi cinci de prim-ajutor.

Pe de altă parte, locatarii blocului au reclamat faptul că intervenţia la incendiu a fost întârziată din cauza faptului că pompierii nu au avut apă.

Ancuţa Petrescu, reprezentant al dezvoltatorului imobiliar care a construit blocul, a susţinut că ansamblul are autorizaţie de construire şi procese verbale de recepţie, fără de care nu ar fi putut fi făcută vânzarea apartamentelor.

Complexul rezidenţial Confort City se află pe Splaiul Unirii, la 7,6 km de Piaţa Unirii, 6,3 km de Parcul Tineretului şi la 4 km de Rin Grand Hotel. În anul 2010 ansamblul a fost dat în folosinţă. Proprietarii locuinţelor afirmă că au plătit pe aceste apartamente preţuri de la 50.000 de euro, unii dintre ei dând rate lunare bancare de circa 300 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne