Merkel îşi recunoaşte greşelile după înfrângerea în alegerile din Berlin

După ce a pierdut alegerile din landul Berlin, Angela Merkel şi-a recunoscut greşelile şi faptul că nu a fost suficient de bine pregătită pentru provocările generate de valul masiv de refugiaţi sosiţi în Europa.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Cancelarul german Angela Merkel şi-a asumat răspunderea pentru înfrângerea partidului ei – Uniunea Creştin Democrată (CDU) – la alegerile din landul Berlin şi a recunoscut greşelile făcute în modul de gestionare a crizei refugiaţilor.

Într-un discurs susţinut luni, cancelarul german Angela Merkel a declarat că luptă pentru a se asigura că nu se va mai repeta haosul de anul trecut la graniţele germane şi, în acelaşi timp, a apărat politica sa a uşilor deschise pentru refugiaţi, care a permis unui număr de peste un milion de migranţi să pătrundă în Germania. A fost un gest umanitar în condiţiile în care Europa s-a confruntat cu un val fără precedent de migranţi disperaţi, mulţi dintre ei fugind de războiul din Siria.

Merkel a declarat: “Dacă aş putea, aş întoarce timpul înapoi cu mai mulţi ani pentru a mă pregăti mai bine, pentru a pregăti mai bine guvernul federal şi pe toţi cei aflaţi în poziţii de responsabilitate vizând o situaţie pentru care am fost mai degrabă nepregătiţi la sfârşitul verii anului 2015”. Totuşi, ea nu a renegat decizia de a deschide graniţele miilor de refugiaţi blocaţi la gara Keleti din Budapesta, Ungaria, în septembrie 2015.

În alegerile de duminică, principalele două partide ale Germaniei – Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi Partidul Social Democrat (SPD) – au înregistrat cele mai slabe rezultate din istorie. CDU a obţinut doar 17,6% dintre voturi şi SPD a reuşit să obţină doar 22%, în timp ce partidul populist de aripă dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD) a obţinut un impresionat 14%. SPD a declarat că va iniţia discuţii cu toate partidele pentru a forma o coaliţie, dar fără AfD. Conform BBC, partidul vrea să renunţe la CDU ca partener de coaliţie în favoarea partidului de aripă stânga Die Linke şi a Partidului Verzilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe