Medalia Fields, "Nobelul" în matematică, acordată pentru prima dată în istorie unei femei

Medalia Fields (avers).
Medalia Fields (avers). (wikipedia.org)

Pentru prima dată în istorie, o femeie câştigă Medalia Fields, premiu propus de matematicianul canadian John Charles Fields în 1923 şi catalogat deseori drept Premiul Nobel al matematicii. Este vorba despre iraniana Maryam Mirzakhani, profesoară la Universitatea Stanford, din California.

Maryam Mirzakhani s-a născut în 1977 în Teheran şi a obţinut doctoratul la Harvard în 2004. Este specialistă în geometria formelor neobişnuite şi a descoperit noi metode pentru calcularea volumelor unor obiecte cu suprafeţe hiperbolice, cum ar fi o şa de cal.

"'Având o perfectă cunoaştere a unei game foarte diverse de tehnici şi culturi matematice, (savanta) oferă o combinaţie rară de aptitudini tehnice, ambiţii îndrăzneţe şi o curiozitate profundă", scrie Congresul Internaţional al Matematicienilor (ICM) într-un comunicat, privind motivele de atribuire a premiului.

Celelalte trei medalii au fost acordate lui Artur Avila, Manjul Bhargava şi Martin Hairer, potrivit declaraţiei făcute de ICM, ale cărui lucrări s-au desfăşurat la Seul, potrivit icm2014.org.

Medalia Fields este cel mai prestigios premiu internaţional pentru excelenţă în cercetarea matematică fiind cel mai râvnit într-o carieră de matematician, practic echivalentul Premiului Nobel, care nu se acordă matematicienilor. Poartă numele matematicianului canadian John Charles Fields, care l-a iniţiat, lăsând ca moştenire întreaga sa avere în acest scop. Turnată din aur 14k., medalia este însoţită de un premiu de 15.000 dolari canadieni. Până acum au fost premiaţi 52 de bărbaţi.

"Este o mare onoare'' - a spus iraniana, care locuieşte în Stanford alături de soţul ei şi un fiu. ''Sunt fericită că pot da curaj femeilor care se ocupă de ştiinţă şi matematică, şi sunt sigură că multe alte colege vor câştiga [acest premiu] în următorii ani".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură