Marea Foamete a Chinei: 50 de ani de tacere

Angajatii Hotelului Shin Chiao construiesc furnale mice de otel in timpul ‘Marelui Salt Inainte’ in octombrie 1958, in Beijing, China.
Angajatii Hotelului Shin Chiao construiesc furnale mice de otel in timpul ‘Marelui Salt Inainte’ in octombrie 1958, in Beijing, China. (JACQUET-FRANCILLON / AFP / Getty Images)

La cincizeci de ani dupa Marele Salt Inainte al Chinei, stirile in mass media interna asupra acestui subiect sunt inca interzise, conform unui raport recent al ziarului Ming Pao Daily News din Hong Kong.

Marele Salt Inainte din 1959 a vazut o serie de masuri politice irealiste precum “obtinerea unei productii de grane de 75.000 de kg pe hectar,” “dublarea productiei de otel,” si “depasirea Angliei in 10 ani si a Statelor Unite in 15 ani.” Productia americana curenta de porumb este de aproximativ 4.000 kg pe hectar.

Campania a cerut tuturor cetatenilor chinezi sa se implice in productia de otel, fortand fermierii sa isi paraseasca recoltele.

Aceste masuri politice au rezultat intr-o foame nationala care a costat peste 40 de milioane de vieti si care au fost explicate oficial ca un “dezastru natural de 3 ani.”

Stirile au fost blocate dupa dezastru, conform raportului din Ming Pao. Militiile au fost de paza zi si noapte pentru a opri oamenii sa mearga la cersit pentru mancare si sa se planga autoritatilor superioare.

Rezultatele sondajelor in randul chinezilor din zona Xinyang au aratat ca majoritatea fermierilor locali au uitat despre incident, conform Ming Pao. Cele mai multe sate sunt acum decimate datorita migrarii urbane.

Dnul Jiang din districtul Xie, provincia chineza Shanxi, preda acum la oras si a descris mizeria din timpul Marii Foamete. “Multe sate mici au fost eliminate unde intreaga familie a fermierilor a murit de foame,” a declarat el. “Oamenii au mancat orice. Existau decese in fiecare familie. Cadavrele puteau fi vazute peste tot. In cele din urma, oamenii au inceput sa manance oameni, incluzand pe unii vii si rudele lor.”

Cand taranii erau atat de infometati incat furau cereale din depozitele de grane, Partidul Comunist a ordonat impuscarea lor pentru a suprima jafurile si i-a etichetat pe cei ucisi drept “elemente antirevolutionare.” Un mare numar de tarani a murit prin infometare in multe provincii chineze, incluzand Gansu, Shandong, Henan, Anhui, Hubei, Hunan, Sichuan si Guangxi.

Totusi, taranii infometati erau fortati sa ia parte la munca de irigatie, construirea de baraje si productia de otel. Multi au cazut pe pamant in timp ce lucrau si nu s-au mai ridicat. La final, cei care au supravietuit nu au mai avut forta nici macar pentru a-i ingropa pe cei morti. Multe sate au disparut complet deoarece familii intregi au murit de foame una dupa cealalta.

In regiunea centrala Xinyang, provincia Henan, au existat peste un milion de morti in timpul unei perioade de 3 luni. Incidentul din Xinyang ramane un subiect sensibil si mass media interna nu are voie sa raporteze despre aceasta.

Desi Marea Foamete pare sa nu fi lasat nici o urma in Xinyang, femierii locali sustin ca ei inca gasesc oase umane in pamant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe