Marea Britanie se pregăteşte pentru un Brexit fără acord

Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May (Christof Stache/AFP/Getty Images)

Guvernul britanic a anunţat marţi că va intensifica pregătirile pentru un Brexit fără acord cu Uniunea Europeană, la o zi după ce premierul Theresa May a stabilit o dată provizorie pentru votarea în Parlament a acordului de retragere, potrivit Deutsche Welle.

“Cu doar aproximativ trei luni până la ieşirea noastră din Uniunea Europeană, am ajuns în punctul în care trebuie să intensificăm pregătirile”, a susţinut purtătorul de cuvânt al premierului May. “Acest lucru înseamnă că ne vom ocupa de ultimele elemente ale planului nostru privind Brexitul fără acord”.

Un aspect al pregătirilor este plasarea în standby a 3.500 de soldaţi britanici pentru a preveni deteriorarea ordinii publice şi a ajuta potenţialul haos ce ar putea izbucni în urma Brexitului fără acord, a declarat ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson.

Secretarul britanic pentru Brexit, Steve Barclay, a declarat că pregătirile pentru un Brexit fără acord trebuie să fie “o prioritate mult mai mare pentru companiile din ţară”. În următoarele zile, companiile urmează să primească e-mail-uri cu resurse pentru a se pregăti pentru situaţia nedorită de guvernul britanic.

Amber Rudd, secretar al muncii şi pensiilor şi aliat apropiat al lui May, a subliniat faptul că pregătirile reprezintă o precauţie în cazul în care acordul provizoriu dintre UE şi Marea Britanie nu va fi aprobat în Parlamentul britanic.

Camera britanică a Comerţului (CBC) a susţinut că investiţiile în afaceri în 2018 au scăzut mult din cauza nesiguranţei legate de Brexit, prezicând că, în 2019, creşterea economică a Marii Britanii va fi de 0,1% din PIB, comparativ cu previziunea precedentă de 1,2%.

“Nesiguranţa în ceea ce priveşte relaţia viitoare a Marii Britanii cu UE a determinat multe firme să apese butonul de stopare a creşterii” economice, a afirmat Adam Marshall, director general al CBC. “Cu aproximativ 100 de zile până la ieşirea Marii Britanii din UE şi deoarece nu există o situaţie clară, companiile iau măsuri, amână sau retrag ofertele de angajare şi planurile de investiţii şi, în unele cazuri, îşi mută operaţiunile în altă parte pentru a menţine lanţurile de aprovizionare cu greu obţinute”.

Acord prăbuşit?

Parlamentarii britanici fac presiuni asupra lui May pentru devansarea votării acordului privind Brexitul, să îl mute de la mijlocul lui ianuarie 2019 la o dată înaintea pauzei de iarnă. Unii parlamentari au fost nemulţumiţi săptămâna trecută când May a amânat votarea acordului, după ce a realizat că nu sunt şanse să obţină suficiente voturi pentru aprobarea acestuia de către Parlament.

Parlamentarii nemulţumiţi, inclusiv unii din partidul lui May, au acuzat-o pe aceasta că încearcă să înnăbuşe dezbaterile privind alte opţiuni, cea mai notabilă fiind desfăşurarea celui de-al doilea referendum privind Brexitul. Marţi, 53 de lideri de afaceri au descris acordul de ieşire din UE ca fiind “prăbuşit” şi i-au cerut premierului să supună acordul unui referendum public, potrivit rapoartelor mass mediei britanice.

Unii analişti consideră că premierul speră ca parlamentarii din opoziţie – aproape toţi se opun în prezent unui Brexit fără acord – vor susţine în cele din urmă poziţia guvernului ei. Până acum, totuşi, nimeni nu a indicat că ar fi dispus să facă acest pas.

La sfârşitul săptămânii trecute, liderii UE au exclus din nou modificarea acordului de retragere a Marii Britanii din bloc. Însă ei l-au reasigurat pe premierul britanic că vor încerca să încheie un nou acord de liber schimb între cele două părţi înainte de 2021, potrivit Deutsche Welle.

Într-o declaraţie comună, liderii celor 27 de state membre UE au precizat că sunt determinaţi să finalizeze acordul de comerţ liber cât mai repede posibil, pentru a evita declanşarea unui aranjament controversat existent în acordul pentru Brexit, care este cunoscut sub numele de “backstop-ul irlandez”.

Backstop-ul, care are natură obligatorie, va menţine graniţa deschisă între Irlanda de Nord, care este teritoriu britanic, şi Irlanda, care este membru UE, în cazul în care Londra şi Bruxelles vor eşua să convină asupra unui nou acord de comerţ liber până în decembrie 2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe