Manevrele regimul chinez pentru controlarea Internetului în timpul celui de-al optsprezecelea Congres

Internet cafe în Beijing, 8 septembrie 2012
Internet cafe în Beijing, 8 septembrie 2012 (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Cel de-al 18-lea Congres al Partidului fiind la mai puţin de o lună distanţă, Partidul Comunist Chinez (PCC) a început consolidarea controlului său deja sever asupra Internetului, în timp ce a anunţat un şir lung de regulamente, inclusiv o blocadă a Internetului în numele "securităţii reţelei."

Ministerul chinez al Industriei şi Tehnologiei Informaţii a declarat că o blocadă a Internetului va fi instituită în China, pentru a asigura "securitatea reţelei de telecomunicaţii." Blocada va începe pe 7 noiembrie, cu o zi înaintea celui de-al 18-lea Congres al Partidului, când o nouă generaţie de lideri PCC este investită pentru a controla regimul în următorul deceniu, şi va dura până la sfârşitul anului.

Discuţiile privind securitatea reţelei sunt de fapt un pretext pentru impunerea cenzurii Internetului în cursul Congresului, a afirmat Wu Fan, redactor şef la revista on-line China Affairs, într-un interviu cu The Epoch Times.

O blocadă a Internetului are drept scop reducerea răspândirii de orice informaţii "sensibile" care pot apărea în timpul celui de-al 18-lea Congres al Partidului.

PCC a mai impus blocade asupra Internetului şi înainte. De exemplu, în timpul "tulburărilor în masă" din provincia Xinjiang din China, din 5 iulie 2009, regimul chinez a tăiat toate serviciile de Internet şi telefonie din regiune.

Nu a fost clar din rapoartele oficiale dacă astfel de măsuri extreme sunt avute în vedere în contextul celui de-al optsprezecelea Congres al Partidului.

"Măsuri de securitate"

Ministerul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei a emis un număr de cereri pentru utilizatorii de Internet din China, potrivit unui anunţ recent al mass-mediei de stat.

Fiecare persoană va fi trasă la răspundere pentru securitate de la fiecare loc de muncă, iar toţi ofiţerii de informaţii de la fiecare nivel trebuie să garanteze că pot fi găsiţi oricând, a spus anunţul. Situaţiile de urgenţă trebuie raportate imediat superiorilor, a spus el.

Companiile de telecomunicaţii sunt obligate să fie bine pregătite pentru a efectua o monitorizare extensivă a reţelelor lor - pentru ce anume nu a fost clarificat.

Anunţul susţine că intenţia nu este închiderea accesului la Internet sau blocarea accesului la site-urile străine, ci doar "garantarea unei bune funcţionari a reţelei."

Wu Fan, analist politic, este preocupat de faptul că se doreşte un control sporit şi că măsurile pot fi puse în aplicare ca o modalitate de a testa reacţia publicului la diferite forme de restricţie a Internetului, inclusiv o potenţială blocadă.

Răspândirea rapidă a ştirilor privind revoltele sociale este fără îndoială ceea ce stârneşte neliniştea Partidului Comunist, a spus Wu Fan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe