Mâncărime / Preşedintele demisionar taiwanez vizitează insulele disputate în ciuda criticilor americane

Preşedintele demisionar ai Taiwanului, Ma Ying-jeou, a zburat joi spre Itu Aba, cea mai mare insulă controlată de Taipei în regiunea disputată a Mării Chinei de Sud. SUA, aliat al Taiwanului, a declarat că vizita este “extrem de nefolositoare”.
Preşedintele demisionar taiwanez Ma Ying-jeou.
Preşedintele demisionar taiwanez Ma Ying-jeou. (Captură Foto)

Ma Ying-jeou va transmite urări cu ocazia Anului Nou Chinezesc celor aproximativ 200 de rezidenţi de pe insula Itu Aba, majoritatea membri ai pazei de coastă şi experţi în mediu, în timpul vizitei pe care o face pe insulă, a anunţat joi biroul său.

“Este vorba de o exercitare a suveranităţii naţionale, [un exerciţiu] legitim şi necesar”, a anunţat Ministerul taiwanez de Externe.

Vizita de o zi pe insula Itu Aba este prima de acest fel de când Ma a fost ales preşedinte cu opt ani în urmă.

În timpul celor opt ani de preşedinţie, partidul său naţionalist a avut legături mai apropiate cu guvernul chinez, care consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale.

Totuşi, Ma se va retrage în luna mai, deoarece naţionaliştii au pierdut alegerile prezidenţiale şi legislative în faţa Partidului Progresiv Democratic, care pledează pentu independenţă.

SUA, cel mai puternic aliat al Taiwanului, a declarat că este dezamăgită de acţiunea lui Ma. Vizita sa pe insula Itu Aba este “extrem de nefolositoare” şi ar putea amplifica tensiunile în regiunea cheie, conform oficialilor din Washington.

Itu Aba, cunoscută sub numele de Taiping, este cea mai mare insulă naturală din disputatul Arhipelag Spratly. Insulele din arhipelag sunt de asemenea revendicate de China, Vietnam, Malaezia şi Filipine, iar Beijingul a creat în zonă insule artificiale care eclipsează Itu Aba prin mărimea lor.

Taiwanul tocmai a finalizat de construit un far pe insulă şi a alocat 100 milioane de dolari pentru a moderniza portul din Itu Aba, arată Deutsche Welle.

Joi, un oficial vietnamez de rang înalt a criticat vizita lui Ma în regiunea Mării Chinei de Sud, în timp ce Beijingul a oferit un răspuns moderat, susţinând că taiwanezii şi chinezii au o “datorie comună” de a proteja suveranitatea chineza în regiune.

China nu a părut deranjată de construcţiile efectuate de Taiwan pe Itu Aba. Strategii militari consideră că această atitudine cumpătată se datorează credinţei Beijingului că va include Taiwanul în teritoriile sale într-o bună zi, şi prin urmare va controla insula respectivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe