Macovei: Un politician plagiator e obişnuit cu ideea de furt. A fura apoi bani nu va fi o problemă morală

Dacă un politician, indiferent că este primar, ministru sau parlamentar, a plagiat, el este obişnuit cu ideea de furt şi nu va fi o problemă morală pentru el să fure apoi bani, atrage atenţia fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei.
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10 (Eugen Horoiu)

Ar trebui analizate tezele de doctorat din toate domeniile, iar plagiatorii trebuie să rămână fără titlu şi să fie obligaţi să dea înapoi toţi banii pe care i-au obţinut în mod fraudulos, adică acei 15% la salariu de care beneficiază conform legii, a opinat, la postul B1 TV, europarlamentarul Monica Macovei.

"Este foarte important ca profesorii să nu aibă doctorate plagiate, pentru că ne educă copiii, şi noua generaţie şi noua Românie practic. La fel de important este şi pentru un politician. Dacă un politician, indiferent dacă este primar, ministru sau în Parlament, a plagiat, el este obişnuit cu ideea de furt. Şi atunci, şi deciziile lui vor fi afectate de acest mod de a gândi: pentru el, a fura apoi bani – printr-un contract sau în alte feluri – nu va fi o problemă morală. Dacă a furat lucrarea altuia tot acolo este", a declarat Monica Macovei.

În acest context, fostul ministru al Justiţiei consideră important pentru toată lumea, nu numai pentru educaţie, ca acest fenomen să fie tratat cum se cuvine.

"Dacă s-ar putea, ar trebui analizate din toate domeniile – mai ales politic, militar, oriunde sunt cu precădere plagiate - şi, dacă este cazul, să fie retras titlul de doctor şi obligaţi să dea înapoi tot ce au luat – acei 15% la salariu.

Eu insist foarte mult pe acest lucru: acei bani au fost nemeritaţi, au ştiut de la început că au plagiat, adică nu s-au trezit acum cu o surpriză, deci au ştiut de la început că au luat 15% fără să îi merite. Şi atunci, trebuie să dea înapoi aceşti bani. Aş încerca să îi găsesc pe toţi şi să le iau banii înapoi", a subliniat Monica Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne