Londra şi Bruxelles-ul ajung la un proiect de acord privind Brexitul

Negociatorii UE şi Marii Britanii au ajuns în cele din urmă la un proiect de acord privind condiţiile necesare separării Marii Britanii de blocul european. Acum, premierul britanic trebuie să convingă Cabinetul şi Parlamentul să susţină acordul.
Premierul britanic Theresa May.
Premierul britanic Theresa May. (Carl Court/Getty Images)

Negociatorii din Marea Britanie şi Uniunea Europeană au finalizat textul unui proiect de acord pentru plecarea Londrei din bloc, a anunţat marţi biroul premierului britanic Theresa May, potrivit Deutsche Welle.

May a convocat pentru miercuri o întâlnire a Cabinetului, precedată marţi seara de o serie de întâlniri separate cu miniştrii din cabinet, pentru discutarea termenilor acordului.

Potrivit reţelei publice de televiziune irlandeze RTE, textul rezolvă problema graniţei irlandeze, un element fundamental al negocierilor dintre cele două tabere.

Susţinătorii Brexitului se opun

May ar putea fi în centrul unei bătălii dure pentru a-i convinge pe politicieni să accepte acordul, în condiţiile în care câţiva dintre ei au avertizat că vor vota nefavorabil dacă nu sunt mulţumiţi de acord.

Boris Johnson, un susţinător fervent al Brexitului, care a demisionat în luna iulie din funcţia de secretar de Externe, a afirmat că nu va susţine acordul.

“Cred că cel mai corect lucru pe care ar trebui ei [miniştrii] să îl facă este de a-l sfătui pe primul ministru că acest [acord] nu este acceptabil”, a declarat el pentru BBC.

Partidul conservator nord-irlandez DUP, care susţine guvernul minoritar al lui May, a precizat că va aştepta să vadă textul acordului, care aparent are câteva sute de pagini, înainte să decidă în privinţa votului.

Jeremy Corbyn, lider al Partidului Laburist, a susţinut: “Vom analiza detaliile atunci când acestea vor fi disponibile. Dar, din ceea ce ştim prin modul dezorganizat în care s-au gestionat negocierile, este puţin probabil să fie vorba de un acord bun pentru ţară”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe