Theresa May ar fi încheiat un acord secret cu UE [Sunday Times]. Farage reacţionează

Politicianul britanic Nigel Farage
Politicianul britanic Nigel Farage (Getty Images)

Nigel Farage a avertizat că Marea Britanie nu va prelua controlul după Brexit şi că ar putea fi nevoită să plătească miliarde suplimentare de euro Bruxelles-ului dacă rămâne în uniunea vamală a blocului european.

Premierul britanic Theresa May ar fi încheiat un acord secret cu Uniune Europeană, în baza căruia întregul Regat Unit va rămâne în uniunea vamală pentru a evita o graniţă „dură” cu Irlanda, potrivit publicaţiei Sunday Times.

Acest lucru ar însemna că un aşa-numit „backstop” irlandez, principala problemă legată de Brexit care a ţinut Londra şi UE într-un impas de câteva luni, nu va fi necesar, precizează Express.co.uk.

În timpul unei emisiuni la postul de radio LBC, Farage a afirmat: “Practic, la vremea viitoarelor alegeri generale – dacă ea va trece acest acord prin Parlament – noi ne vom afla într-o poziţie în care nu am preluat controlul, nu ne-am recuperat locurile de pescuit şi nu vom putea încheia propriile acorduri.

„Şi, financiar, nu vom da Uniunii Europene 39 miliarde de lire sterline (44,5 miliarde de euro), ci va fi o sumă mai apropiată 60 miliarde de lire (68,5 miliarde de euro).

Aşadar, aş spune că, din punctul meu de vedere, această situaţie nu ne oferă niciunul dintre posibilele beneficii ale Brexitului.”

Jacob Rees-Mogg, un promotor proeminent al Brexitului, a declarat la rândul său că acordul lui May este o „breşă majoră a încrederii”.

Rees-Mogg, liderul influentului European Research Group, a afirmat duminică mass mediei: „Presupun că guvernul îşi va respecta angajamentul şi va ieşi din uniunea vamală atunci când vom ieşi din UE”.

Premierul britanic aparent avertizează susţinătorii Brexitului că, în cazul în care resping acordul, ei vor fi învinuiţi pentru provocarea unui potenţial scenariu în care ieşirea Marii Britanii din blocul european va avea loc fără un acord.

Potrivit rapoartelor, premierul May pare să fie deschisă la posibilitatea încheierii cu UE în viitor a unui acord de comerţ liber în stilul celui canadian.

May urmează să discute planul marţi cu membrii Cabinetului şi să cadă de acord asupra detaliilor finale cu UE la un summit special care va avea loc în această lună.

Dar Downing Street a susţinut că raportul este o pură „speculaţie”.

Un purtător de cuvânt al premierului a declarat: „Toate acestea sunt speculaţii. Premierul a spus clar că înregistrăm un progres în relaţia viitoare [cu UE] şi că 95% din acordul de retragere este acum soluţionat, iar negocierile sunt în derulare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe