Londra propune un nou acord privind Brexitul pentru a evita o frontieră “dură” în Irlanda

Theresa May
Theresa May (Carl Court/Getty Images)

Miniştrii britanici au încheiat un acord pentru încă un an de tranziţie după ce Marea Britanie va ieşi din UE pentru a preveni probleme vamale la frontiera de pe insula irlandeză.

Londra va propune un aranjament vamal – cunoscut în mare parte ca planul “backstop” – pentru a se asigura că cetăţenii şi produsele pot circula în continuare între Irlanda de Nord (teritoriu al Regatului Unit al Marii Britanii) şi Republica Irlandeză (care face parte din Uniunea Europeană) după înfăptuirea Brexitului în martie 2019, potrivit Euronews.

Acordul pare să fie un compromis cu premierul britanic Theresa May pentru a se obţine asigurări că ministrul britanic însărcinat cu Brexitul, David Davis, nu va demisiona din Cabinet.

Davis a cerut ca planul “backstop” să nu dureze la infinit şi a convins-o pe May să confirme faptul că orice perioadă de tranziţie va fi încheiată înainte de anul 2022.

Planul “backstop” de un an va intra în vigoare după încheierea unei perioade de tranziţie de aproape 2 ani ce va fi lansată după plecarea ţării din Uniunea Europeană în 2019.

Este posibil ca acordul de joi să îl fi oprit pe Davis să demisioneze, însă nu există nicio garanţie că Europa va accepta propunerea.

Negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că propunerea britanicilor va fi examinată pentru a se vedea dacă într-adevăr va evita problema frontierei irlandeze “dure” şi dacă respectă piaţa unică şi uniunea vamală a blocului european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe