Merkel refuză reducerea datoriei Italiei de teamă că noul guvern ar putea distruge zona euro

Angela Merkel
Angela Merkel (Jorg Carstensen / AFP/Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel a respins apelurile pentru reducerea unei părţi a datoriei Italiei din cauza temerilor că noul guvern de la Roma ar putea provoca scufundarea zonei euro cu promisiunile sale privind cheltuielile.

Italia, una dintre cele mai mari economii ale lumii, are deja o datorie de 132% din PIB – a doua ca mărime după Grecia, care are 180%.

Orice acţiune a Italiei de a creşte nivelul cheltuielilor ar putea duce la o retrogradare din partea agenţiilor de credit, acest lucru putând să creeze o criză financiară în ţară, ce s-ar putea răspândi în Uniunea Europeană, potrivit Express.co.uk.

Sâmbătă, cancelarul german Merkel a părut să excludă o relaxare a datoriei Italiei.

Discutând cu publicaţia Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Merkel a declarat că principiul solidarităţii între membrii zonei euro nu ar trebui să transforme zona într-o uniune a împărţirii datoriilor.

Remarcile sale au fost făcute după ce partidul anti-establishment Mişcarea Cinci Stele şi partidul italian de extremă dreapta Liga au planificat să ceară Băncii Centrale Europene să anuleze suma de 250 miliarde de euro din datoria Italiei.

O coaliţie de guvernare italiană formată din cele două partide, care sunt văzute în general ca fiind ostile zonei euro, a preluat conducerea ţării în cursul zilei de vineri.

Învestirea noului guvern a relaxat pieţele, care au fost agitate din cauza posibilităţii organizării de noi alegeri în Italia, ce ar fi putut duce la un referendum privind ieşirea ţării din zona euro.

Merkel a declarat publicaţiei citate: “Voi aborda noul guvern italian în mod deschis şi voi lucra cu el, în loc să speculez despre intenţiile sale”.

Cancelarul german l-a felicitat sâmbătă pe premierul italian Giuseppe Conte printr-un apel telefonic şi l-a invitat la discuţii în Berlin, a anunţat cabinetul acesteia.

Conte, un profesor de drept puţin cunoscut şi în vârstă de 55 de ani, a depus jurământul vineri.

Numirea sa a pus capăt celor trei luni de impas politic izbucnit în Italia după alegerile neconcludente din 4 martie.

Merkel a precizat că doreşte să discute cu noul guvern italian despre modalităţile de creştere a ratelor de angajare în rândul tineretului italian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie