Londra continuă să-şi apere aliatul american, contrar poziţiei europene

David Cameron
David Cameron (CARL COURT / AFP / Getty Images)

În timp ce preşedintele SUA, Barack Obama, s-a hotărât în sfârşit să recunoască faptul că metodele americane de supraveghere ar trebui revizuite, premierul britanic David Cameron 'ridică tonul', în numele securităţii naţionale, la The Guardian şi dezvăluirile sale, notează, miercuri, cotidianul francez Le Figaro.

Luni, în faţa parlamentului britanic, Cameron a formulat ameninţări extrem de violente la adresa publicaţiei The Guardian. 'Dacă ei (jurnaliştii cotidianului) nu dau dovadă de simţul responsabilităţii, este foarte greu pentru guvern să nu reacţioneze', a spus premierul britanic.

În timp ce europenii, cu Parisul şi Berlinul în prima linie, constată instalarea unui 'frig glacial' în relaţiile lor cu Washingtonul, după ce s-a aflat despre spionarea telefoanelor mobile ale Angelei Merkel şi ale altor lideri ai Uniunii Europene (UE), Londra continuă să-şi apere aliatul american, subliniază Le Figaro.

Mândru să constate că, în ce-l priveşte, el nu a fost spionat niciodată de 'marea ureche' a Washingtonului, David Cameron s-a văzut nevoit să aprobe cu jumătate de gură protestele oficiale formulate de cei 28 de lideri europeni reuniţi la Bruxelles săptămâna trecută. 'El (Cameron) a fost prezent la discuţii. A ascultat. Nu s-a opus. Pentru mine, acesta este un consimţământ tacit', a ironizat Angela Merkel. Acum, un eurodeputat britanic face parte din misiunea parlamentului de la Bruxelles desfăşurată în capitala americană, în scopul obţinerii de lămuriri.

Însă, dincolo de atitudinea lui Cameron, în Marea Britanie pare să domnească un consens cu privire la faptul că dezvăluirile lui Edward Snowden publicate în The Guardian pun în pericol securitatea de stat, poziţie care a justificat emiterea, la începutul verii, a unui ordin către cotidianul menţionat, în care i s-a cerut să distrugă toate hard-urile ce conţineau informaţii despre scurgerile de la Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA. De la vicepremierul centrist Nick Clegg până la fostul ministru al afacerilor externe, laburistul Jack Straw, responsabili politici britanici plusează pentru a denunţa iresponsabilitatea cotidianului de stânga. Campanie susţinută de asemenea de tabloide precum Daily Mail, dar şi de presa conservatoare, între care Times şi Telegraph.

'S-a depăşit o limită periculoasă în momentul în care politicieni au început să acuze presa pentru ceea ce publică', îşi exprimă îngrijorarea Nick Pickles, directorul asociaţiei Big Brother Watch. 'Din punct de vedere cultural, Marii Britanii îi vine foarte greu să discute subiecte legate de interceptări, deoarece ea nu împărtăşeşte cazul Germaniei sau barierele constituţionale ale SUA', adaugă Pickles.

Cu circa 6.000 de angajaţi, Government Communications Headquarters (GCHQ), agenţia britanică de supraveghere electronică, acţionează mână în mână cu NSA. Ea primeşte zeci de milioane de dolari de la SUA pentru a dezvolta programele decise de Washington. Cele două agenţii fac schimb de informaţii. De aproape doi ani de zile, prin intermediul programului său Tempora, GCHQ se branşează prin cabluri sub-marine din fibră optică, pentru a intercepta discuţiile telefonice, e-mail-urile, postările de pe Facebook sau istoricul navigărilor pe internet ale utilizatorilor. Edward Snowden a calificat GCHQ ca fiind 'mai rău decât SUA'. Practicile agenţiei britanice se sustrag în mare parte controlului politic, conchide Le Figaro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe