Londra agită bâta şi morcovul în faţa liderilor separatişti din Edinburgh

Londra, Palatul Westminster
Londra, Palatul Westminster (Miles Willis / Getty Images for Land Rover)

'Fantasme', 'salt în necunoscut', 'ficţiune'... Reacţiile la planul lui Alex Salmond de independenţă a Scoţiei nu s-au lăsat prea mult aşteptate la Londra, în sânul celor trei partide politice britanice, toate partizane ale unirii, notează cotidianul Le Figaro.

După ce au considerat multă vreme referendumul privind independenţa Scoţiei ca fiind din start eşuat, adversarii proiectului au început să aibă unele ezitări, cu zece luni înainte de data scadentă. Noul ministru pentru Scoţia al guvernului Cameron, Alistair Carmichael, el însuşi scoţian, a povestit despre stupoarea pe care a provocat-o printre colegii săi, atunci când i-a atenţionat că nu ar fi exclus, totuşi, un deznodământ al referendumului favorabil independenţei. Diferenţa faţă de atitudinea negativă se reduce: 38% dintre locuitorii Scoţiei sunt pentru independenţă, 47% împotrivă, iar 15% sunt indecişi, potrivit ultimelor sondaje publicate de Sunday Times.

În aceste condiţii, Londra şi-a dublat argumentele pentru a demonta viziunea naţionaliştilor scoţieni, prezentată ca o utopie. Ceea ce s-ar putea dovedi şi contraproductiv. Sub lambriurile unei săli a palatului Westminster, Alistair Carmichael îşi încruntă sprâncenele groase: 'Dacă Scoţia va alege să devină o ţară străină Marii Britanii, ea va fi tratată ca atare de Marea Britanie'.

Prin urmare, nici vorbă ca Alex Salmond să poată lua 'cel mai bun din cele două lumi', independenţa alături de menţinerea stabilităţii oferite de Banca Angliei, de un stat-providenţă generos şi de impozite scăzute, de continuitatea pensiilor din sistemul britanic, fără partea sa din datorie. În timp ce Edinburgh aspiră să pună mâna pe cvasi-totalitatea rezervelor de petrol şi gaz, Londra nu intenţionează să-i cedeze aceste resurse care îi alimentează bugetul.

În dimineaţa publicării Cărţii albe a Scoţiei, Trezoreria britanică a avertizat că, odată separarea realizată, contribuabilii scoţieni se vor confrunta cu o creştere anuală în valoare de 1.000 de lire a impozitelor lor, în loc, după cum pretinde Alex Salmond, să înregistreze un surplus de 600 de lire pe gospodărie. O altă atenţionare este aceea că, în caz de independenţă, Londra îşi va retrage construcţia de nave de război de pe şantierele navale din Glasgow.

Cuvântul de ordine oficial, potrivit căruia scoţienii sunt cei care trebuie să-şi decidă viitorul, a căpătat nuanţe de ameninţare abia disimulate cu privire la rezultatul scrutinului.

Însă, evocând perspectiva unor catastrofe în serie, puterea centrală agită în acelaşi timp un morcov, pentru a-i descuraja pe scoţieni în legătură cu veleităţile lor de independantiste. Cele trei partide de guvernământ sunt de acord să confere Scoţiei, în viitor, mai multe puteri descentralizate. După sistemul de educaţie, sănătate, agricultură, poliţie sau justiţie, noi competenţe ar putea fi acordate parlamentului scoţian, printre care fiscalitatea.

'Dacă scoţienii vor mai multă putere, ei vor avea mai multă putere, însă nu poţi dezbate această problemă şi să te pregăteşti în acelaşi timp să te separi de Marea Britanie', a punctat Alistair Carmichael.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe