Live UPDATE - Euromaidanul a învins. Ianukovici fuge din Kiev

Trecut şi prezent eroic la Kiev, 20 februarie 2014
Trecut şi prezent eroic la Kiev, 20 februarie 2014 (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)

22 februarie, 13:44 - La ora patru parlamentul decide demiterea oficială a lui Ianukovici

Liderul partidului Svoboda, Oleh Tiahniboc a sugerat parlamentului de la Kiev să voteze asupra demiterii oficiale a preşedintelui Viktor Ianukovici. Parlamentul va supune la vot şi închiderea departamentului de poliţie Berkut. Parlamentarii vor reintra în plen începând cu ora patru.

22 februarie, 13:33 - Parlamentul a votat eliberarea Iuliei Timoşenko

Plenul parlamentului de la Kiev a votat cu 322 de voturi eliberarea imediată a fostul premier, Iulia Timoşenko, aflată în detenţie în oraşul vestic Kharkiv. Se aşteaptă ca aceasta să vină în piaţa centrală din Kiev. Parlamentarii au mai supus la vot şi înlocuirea procurorului general, Viktor Pshonka.

22 februarie, 13:32 - Parlamentul a numit prim ministrul şi ministrul de interne

Parlamentul din Kiev a votat cu 314 voturi dintr-un total 450 numirea în funcţia de prim ministru a liderului opozant, Olksander Turcinov, membru al partidului Batkiviscina.

Parlamentul a mai decis numirea lui Arsen Avakov în funcţia de ministru al Internelor, ceea ce îl pune în controlul poliţiei.

22 februarie, 12:28 - Ministerul de Interne pare să nu fie de partea lui Ianukovici

Pe site-ul Ministerului de Interne este postat următorul mesaj pentru toţi ofiţerii de poliţie din Ucraina: "Poliţia serveşte oamenii din Ucraina şi împărtăşeşte dorinţa oamenilor de schimbări. Ne plecăm capetele în memoria morţilor". Se solicită publicului să coopereze cu poliţia pentru a se menţine ordinea.

22 februarie, 11:55 - Membrii Parlamentului vor să ştie unde s-a dus Ianukovici

Rostislav Pavlenko din partidul de opoziţie al lui Vitali Klitschko a anunţat că Parlamentul a solicitat informaţii de la Ukraeorukh, autoritatea de reglementare a traficului aerian, privind locul unde s-a dus preşedintele Viktor Ianukovici şi aşteaptă răspuns. De asemenea, Parlamentul se pregăteşte să voteze un act constituţional prin care să se adopte Constituţia din 2004 şi fără semnătura preşedintelui Ianukovici, după care se va proceda la numirea cabinetului, în special în domeniul aplicării legii.

22 februarie, 11:34 - Ceea ce urmează este un rezumat al unor comentarii de la sesiunea de urgenţă a Parlamentului, în care membrii acestuia au în vedere punerea sub acuzare a preşedintelui Viktor Ianukovici.

1. Liderul opoziţiei Vitali Klitschko: Alegeri prezidenţiale anticipate, nu mai târziu de 25 mai.

2. Liderul opoziţiei, Arseniy Yatsenyuk face apel la deputaţi să vină în Parlament pentru a strânge 300 de voturi necesare punerii sub acuzare a preşedintelui. Acesta solicită şefilor facţiunilor să se adune pentru reuniuni.

3. Oleh Lyashko: Parlamentul trebuie să treacă legea de punere sub acuzare, pentru că Ianukovici nu este capabil să-şi îndeplinească atribuţiile prezidenţiale. Aceasta este cea mai importantă decizie pe care Parlamentul trebuie să o facă astăzi. Lyashko a înregistrat un proiect de lege privind alegeri prezidenţiale anticipate la data de 27 mai. El a propus să se schimbe componenţa Comisiei Electorale Centrale pentru a se asigura un vot cinstit şi a solicitat de asemenea interzicerea participării lui Ianukovici la alegerile următoare, pentru că este persoana care a dus ţara în paragină.

4. Liderul opoziţiei Stephan Kubiv: „Avem politică şi morală în ţară astăzi. Pentru a nu ajunge la colaps economic avem nevoie să stabilizăm guvernul şi să-l facem să funcţioneze. 130 de oameni şi-au pierdut viaţa. Solicit un minut de reculegere pentru a comemora morţii. Fac apel la biserici pentru a calma populaţia. Dumnezeu şi Ucraina sunt valori principale”.

5. Fost preşedinte al Parlamentului Volodymyr Lytyvn: „Parlamentul poartă întreaga responsabilitate astăzi, trebuie să facem totul pentru a nu lăsa părţile terţe să-şi joace cărţile în Ucraina, în interesul lor. Avem nevoie să decidem cu privire la funcţiile de la Ministerul de Interne, Serviciul de Securitate al Ucrainei, Ministerului Apărării şi componenţa guvernului. Proiectul de lege privind ordinea constituţională trebuie să fie adoptat pentru a se asigura pacea şi stabilitatea în ţară”.

6. Vyacheslav Kerilenko le solicită deputaţilor să vină la Parlament, asigurându-i că este sigur să vină pentru că instituţia este păzită de poliţia de stat şi trupele de auto-apărare Euromaidan. Acesta face apel ca miniştrii şi funcţionarii publici să se întoarcă la locurile lor de muncă.

„Toţi cei care credeţi că vă puteţi păstra banii furaţi prin separatism vă înşelaţi. Suntem uniţi. Nu există niciun separatism. Aceia care promovează separatismul vor ajunge în închisoare”.

7. Andriy Ilynko, membru al partidului Svoboda a declarat: “Mezhyhyria este deschisă vizitatorilor. E minunat că Rada seamănă în sfârşit a parlament, totuşi preţul pe care l-am plătit pentru asta e prea mare. Mai există multe persoane, care îşi spun deputaţi, care nu sunt aici şi nu vor să ia decizii, de frică, cel mai probabil. Nu este momentul pentru discuţii despre ambiţii politice, planuri de viitor. Singura problemă de azi este salvarea ţării. Nu există separatism în ţară. Şi dacă există oameni care vor încerca să creeze tendinţe separatiste în exterior, vor fi pedepsiţi.”

8. Mehalchshyn, partidul Svoboda: “este o sarcină critică să nu lăsăm criminalii să părăsească ţara; trebuie să localizăm conducătorii forţelor speciale, care au deschis focul asupra cetăţenilor paşnici. Măcar un procuror adjunct ar trebui să emită un ordin de arestare. Trebuie să ne asigurăm că nici unul nu va scăpa justiţiei ucrainene. Cerem ca măcar un procuror adjunct să se prezinte în Rada.”

9. Shvaika, Svoboda: “Kharkiv pare a deveni un nou Severodonetsk. Avem o singură misiune astăzi: să asigurăm unitatea. 247 de poliţişti din Kharkiv au anunţat că sunt gata să treacă de partea poporului.”

10. Averchenko, Udar. “Am făcut o greşeală enormă cu 3 ani în urmă. Am ales o persoană care nici măcar acum nu realizează responsabilitatea pe care o are faţă de ţară si faţă de noi. El este tatăl naţiunii. Ce tată îşi omoară proprii copii? Cerem acuzarea şi judecarea imediată.”

11. Ginka, Udar. “Toate vieţile pierdute – o pierdere imensă pentru noi toţi. Şi eu sunt responsabil pentru acestă pierdere, deoarece chemam oamenii să vină în Maidan. Sunt împotriva oricăror discuţii în spatele cortinei. De acum înainte totul va trebui discutat în mod transparent, în faţa oamenilor, oamenii aceia au murit pentru asta.”

22 februarie, 11:44 - Membrii loiali lui Ianukovici fug din partid

Adjunctul Preşedintelui Parlamentului, Ruslan Koshulynsky, a anunţat că mai mulţi parlamentari s-au retras din Partidul Regiunilor, respectiv Oleksandr Volkov, Iuri Polyachenko, Vitaliy Hrushevsky, Volodymyr Dudka, Yaroslav Sukhy, Artem Scherban şi încă un parlamentar, al cărui nume Koshulynsky l-a pronunţat ininteligibil.

Koshulynsky a anunţat ulterior numele altor patru deputaţi care au părăsit Partidul Regiunilor, şi anume Viktor Zherebniuk, Ivan Myrny, Hennadiy Vasylyev şi Nver Mkhitarian. Mai târziu, el i-a adăugat pe Larysa Melnychuk şi pe Serhiy Katsuba pe această listă.

Prin urmare, Partidul Regiunilor a pierdut 41 de deputaţi, inclusiv 28 vineri şi alţi 14 sâmbătă.

Facţiunea parlamentarilor din cadrul Partidului Regiunilor a inclus iniţial 205 membri. Există un număr total de 450 de locuri în parlamentul ucrainean. Parlamentul încă trebuie să strângă 300 de membri pentru a putea aplica măsurile dorite.

22 februarie, 11:22 - Herman susţine că Ianukovici nu a fugit din Ucraina, e în Kharkiv

Parlamentarul Hanna Herman, membru al Partidului Regiunilor şi un om loial preşedintelui Viktor Ianukovici, susţine că acesta nu a fugit din Ucraina, ci este în Kharkiv. Aceasta a adăugat că Ianukovici nu va lua parte la nicio iniţiativă separatistă promovată de primarul şi guvernatorul din Kharkiv.

22 februarie, 11:17 - Rybak a demisionat din funcţia de preşedinte al Parlamentului. Roman Koshulynskym îi ia locul.

Preşedintele Parlamentului Volodymyr Rybak, un monarhist loial preşedintelui Viktor Ianukovici, a demisionat şi nu participă la sesiunea de urgenţă a Parlamentului. Roman Koshulnysky din partidul de opoziţie Svoboda i-a luat locul şi prezidează sesiunea.

22 februarie, 11:16 - Alegerile prezidenţiale vor avea loc mai devreme

Ihor Miroshnychenko: Este clar pentru toată lumea că alegerile prezidenţiale nu vor avea loc în noiembrie sau decembrie. Vor avea loc cât mai curând posibil.

22 februarie, 10:59 - Mai mulţi parlamentari din Patidul Regiunilor îşi dau demisia

Deputaţii Olexander Volkov, Olexander Dudka, Artem Shcherban, Viktor Zherebniuk, Vasiliev, Nver Mhitaryan, Ivan Popesku au părăsit Partidul Regiunilor, ceea ce înseamnă că o mare majoritate anti-Ianukovici s-a format în parlament.

22 februarie, 10:58 Un parlamentar face apel la protestatari să nu atace Banca Naţională a Ucrainei

Parlamentarul Mikola Rudkovskyi le cere grupurilor de auto-apărare să nu atace Banca Naţională a Ucrainei pentru că ţara are nevoie de o economie durabilă.

22 februarie, 10:56 - Lytvyn solicită numirea unui ministru de Interne

Fostul preşedinte al Parlamentului, Volodymyr, în prezent membru al Parlamentului, a declarat: "Eu susţin ideea ca Parlamentul să preia puterea şi responsabilitatea. Trebuie să fie numit noul ministru de Interne. Unii dintre colegii noştri de aici au experienţa necesară".

Majoritatea miniştrilor au dispărut, printre care şi ministrul de Interne Vitali Zakharchenko. Singura instituţie funcţională care se pare că a rămas în Ucraina este Parlamentul, care trebuie să voteze în cursul zilei alegerea unui nou preşedinte al Parlamentului, alegerea unui nou premier şi a unui nou ministru de Interne.

22 februarie, 10:52 - Oleh Liashko anunţă că Ianukovici a fugit din ţară

Liderul Partidului Radical din opoziţie, Oleh Liashko, a declarat: "Preşedintele a părăsit Ucraina, el e plecat din ţară. Deci, acum Parlamentul trebuie să-l revoce pentru că este în imposibilitatea de a se achita de obligaţiile lui prezidenţiale".

22 februarie, 10:45 - Yatseniuk vrea să obţină 300 de voturi în Parlament

Liderul opoziţiei, Arseni Yatseniuk, a declarat că Parlamentul are nevoie de 300 de voturi pentru a lua măsuri, deoarece preşedintele Ianukovici nu a semnat legile care au fost adoptate cu el ieri, ceea ce înseamnă că acum trebuie să se voteze pentru demisia acestuia.

22 februarie, 09:30 - Kliciko a declarat că Parlamentul este gata să voteze punerea sub acuzare a lui Ianukovici

Vitali Kliciko, liderul partidului Udar, i-a anunţat pe protestatarii din Euromaidan că este pe cale să se alăture partidelor de opoziţie din Parlament pentru a vota punerea sub acuzare a preşedintelui Ucrainei. Protestatarii au izbucnit în apaluze.

Proiectul de lege pe punere sub acuzare a fost înregistrat de către un membru al Parlamentului, Mikola Rudkovski, la data de 21 februarie.

***

După luni de proteste anti-guvernamentale, după ciocniri violente cu forţele de ordine, după ce, de marţi încoace, 77 de oameni şi-au pierdut viaţa şi peste 1.000 au fost răniţi, societatea civilă aflată pe străzile Kievului a învins. Euromaidanul a rezistat tuturor presiunilor.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a semnat un acord cu reprezentanţii opoziţiei care prevede, printre altele, alegeri prezidenţiale anticipate, formarea unui guvern de coaliţie şi o reformă constituţională. Deşi este vorba despre concesii majore nu toţi protestatarii din piaţă susţin acest acord.

Mai mulţi reprezentanţi ai celor care luptă în prima line pe Euromaidan au cerut demisia imediată a lui Ianukovici, arestarea ministrului de Interne Vitali Zakarcenko, a şefului forţelor speciale Berkut, a procurorului general, a şefului serviciilor de securitate şi a ministrului Apărării, precum şi a celorlalţi vinovaţi pentru violenţele împotriva protestatarilor, avertizând că în caz contrar vor continua lupta, scrie Kiev Post.

La câteva ore după semnarea acordului, Parlamentul Ucrainei a aprobat un proiect de lege care abrogă articolul din Codul Penal în baza căruia a fost condamnată, în 2011, fostul premier Iulia Timoşenko, fapt ce ar putea duce la eliberarea acesteia din închisoare. Aceasta a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, decizie văzută de mulţi ca un proces politic. Eliberarea lui Timoşenko a fost cerută în repetate rânduri de opoziţie şi de Uniunea Europeană.

Totodată, Parlamentul a votat vineri, cu o majoritate largă, adoptarea Constituţiei din 2004, în cadrul căreia preşedintele va avea puteri mai restrânse decât cele oferite de legea fundamentală în vigoare, precum şi acordarea de puteri sporite parlamentului. Legea va fi implementată în următoarele 48 de ore.

Acordul a fost semnat de Viktor Ianukovici şi reprezentanţii opoziţiei în prezenţa mediatorilor europeni şi a reprezentantului Kremlinului, Vladimir Lukin, trimis special de Vladimir Putin. Lukin a refuzat să semneze acordul de soluţionare paşnică a conflictului, potrivit unei surse apropiate negocierilor, citată de Interfax Ukraina, dar agenţia nu a obţinut o confirmare oficială în acest sens, scrie BBC.

Ianukovici a anunţat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, lansarea unor proceduri pentru organizarea unui scrutin prezidenţial anticipat până în luna decembrie. De asemenea, preşedintele ucrainean a acceptat totodată reforma constituţională, precum şi formarea unui guvern de uniune naţională în termen de zece zile, potrivit unui comunicat emis de preşedinţie.

Totodată, acordul prevede o anchetă a violenţelor din ultimele zile şi stabileşte că starea de urgenţă nu va fi instituită în Ucraina.

Potrivit The Guardian, care citează o sursă din Departamentul de Stat, Ianukovici ar fi plecat din Kiev către Harkov, un oraş la graniţa cu Rusia, unde acesta ar fi obţinut la alegeri un scor electoral foarte bun, dar care nu a fost scutit de proteste anti-guvernamentale. Ianukovici a început să piardă din sprijinul politic, mai mulţi parlamentari părăsind Partidul Regiunilor.

Puterea lui Ianukovici s-a diminuat semnificativ ca urmare a dezertărilor în masă din Partidului Regiunilor. Opoziţia a câştigat majoritatea în parlament. Joi noapte, 236 din 450 de deputaţi au votat pentru o rezoluţie care solicită tuturor forţelor armate să oprească folosirea armelor de foc şi să se întoarcă în cazărmi. Înainte de începerea protestelor, cele trei partide democratice de opoziţie aveau doar 168 de voturi, dar acum au câştigat alte 68 de voturi, mai multe de la independenţi şi dezertorii din partidul lui Ianukovici. Această schimbare de putere în parlament a făcut toate celelalte modificări posibile.

Mulţi dintre parlamentarii loiali lui Ianukovici au fugit din ţară, dar joi seară protestatarii au blocat aeroportul Kiev, pentru a se asigura că aceştia nu vor mai putea să fugă. Baza puterii lui Ianukovici este pe cale să se dezintegreaze.

O parte din protestatari, precum cei din Sectorul de Dreapta, care adună radicali de extremă dreaptă, nu au acceptat acordul dintre Opoziţie şi preşedintele ucrainean. Unul din liderii unităţilor care au luptat cu forţele de ordine, Dmitro Iaroş, i-a dat un ultimatum lui Ianukovici - să-şi dea demisia până sâmbătă dimineaţă, în caz contrar protestatarii vor ataca clădirea guvernului.

De altfel, sâmbătă Protestatarii au preluat controlul asupra Administraţiei Prezidenţiale.

"Îl aşteptăm pe Ianukovici să demisioneze de trei luni şi după ce a ucis 77 de oameni nu mai acceptăm întârzieri", a declarat un alt protestatar, Oleh Iavosrki, citat de kyivpost.com.

Deşi Vitali Kliciko, unul dintre liderii Opoziţiei, a insistat ca solicitările acestora să fie mai realiste, a fost huiduit însă de mulţime. Fostul campion mondial la box şi-a cerut de asemenea scuze pentru că a dat mâna cu preşedintele Ianukovici după încheierea acordului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe