Lituania va reintroduce serviciul militar obligatoriu

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.
Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)

În urma acţiunilor Rusiei în Ucraina, Lituania a anunţat marţi că va lua măsuri pentru a reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru următorii cinci ani, conform EUobserver.

“Trebuie să întărim capacităţile de apărare ale ţării. În condiţiile noilor circumstanţe geopolitice, armata trebuie să fie pregătită corespunzător pentru apărarea militară a ţării, chiar şi pe timp de pace”, a declarat preşedintele lituanian, Dalia Grybauskaite, după o întâlnire a consiliului de apărare al ţării.

Serviciul militar obligatoriu se va aplica bărbaţilor între 19 şi 26 de ani, existând un obiectiv de a recruta până la 3.500 de persoane pe an.

Decizia consiliului de apărare al ţării trebuie să fie aprobată de Parlament, dar rămân câteva neclarităţi importante legate de modul în care va fi implementată măsura.

Deoarece serviciul militar obligatoriu a fost abolit abia în 2008, în Lituania se discută tot mai mult dacă reintroducerea sa semnalează faptul că există un pericol real din partea Rusiei, care a anexat Crimeea în 2014 şi are soldaţi desfăşuraţi în estul Ucrainei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe