Cipru semnează un acord pentru a permite marinei ruse să îi folosească porturile



Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)

Rusia a semnat un acord cu Cipru în baza căruia navele marinei ruse vor avea acces la porturile cipriote. Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat înţelegerea după discuţiile cu omologul său cipriot Nicos Anastasiades.

Acordul este semnat în mijlocul unor tensiuni crescânde între Rusia şi ţările vestice cu privire la conflictul continuu din Ucraina.

Putin a declarat că celelalte ţări nu ar trebui să fie îngrijorate şi că principala utilizare a portului va fi pentru activităţi de contraterorism şi antipiraterie. Insula găzduieşte deja baze militare britanice.

Marea Britanie a anunţat marţi că va trimite instructori militari în Ucraina pentru a pregăti trupele ucrainene.

Tensiunile rămân ridicate între Rusia şi alte ţări europene, dar liderul rus nu dă semne că ar fi îngrijorat că acordul cu Cipru va fi interpretat greşit.

Rusia urmăreşte să îşi întărească legăturile cu mai multe ţări membre ale UE – incluzând Cipru, Ungaria şi Grecia – după ce blocul european, alături de SUA, a impus sancţiuni dure împotriva Moscovei pentru rolul său în Ucraina.

Preşedintele cipriot Anastasiades a dezvăluit la rândul său ca cele două ţări discută despre posibilitatea ca Rusia să folosească o bază aeriană pentru misiuni umanitare.

Totuşi, unii analişti se întreabă dacă este vorba de misiuni umanitare sau “umanitare” (precum în estul Ucrainei)? Dar, aceasta rămâne de văzut.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.