Liderii companiilor estimează o creştere de peste 15% a costurilor energiei la nivel global, în 5 ani

Circa 38% dintre liderii marilor companii se aşteaptă la o creştere de cel puţin 15% a costurilor energiei în următorii cinci ani, iar jumătate dintre manageri înregistrează cheltuieli cu energia în proporţie de cel puţin 5% din costurile operaţionale, potrivit unui studiu realizat de Ernst & Young.

Studiul Global Annual Cleantech Insights and Trends a fost realizat de Ernst&Young în rândurile a 100 de companii multinaţionale cu venituri de peste 1 miliard de dolari.

Potrivit Ernst&Young, cele mai mari corporaţii din lume se pregătesc pentru o nouă piaţă energetică, cu costuri în creştere, riscuri de conformitate şi ameninţări pentru securitatea surselor de energie.

Jumătate din managerii intervievaţi înregistrează cheltuieli cu energia în proporţie de 5% din costurile operaţionale, sau chiar mai mult, în timp ce un grup important (22%) a declarat că cel puţin 20% din costurile operaţionale sunt legate de consumul de energie.

"În termeni nominali, aceste procente s-au tradus în cheltuieli anuale de cel puţin 50 milioane de dolari pentru 42% din liderii intervievaţi, şi de peste 100 milioane de dolari pentru 27% dintre aceştia. Directorul general este factorul final de decizie privind mixul de energie utilizat în peste o treime din marile companii, ceea ce ilustrează importanţa acestui aspect în prezent", se menţionează în raport.

Studiul a analizat utilizarea energiei regenerabile din două perspective: energia generată de capacităţi deţinute sau controlate de companii şi energia achiziţionată de la furnizori externi.

Aproximativ 41% din respondenţi au declarat că generează energie regenerabilă prin resurse deţinute sau controlate de companie, dar aceasta a reprezentat o mică parte din energia totală generată de companie.

"Politica de preţ rămâne un factor-cheie în decizia de abordare a energiei regenerabile. 43% din companii nu sunt dispuse să plătească un preţ mai mare pentru regenerabile şi pun accent pe dezvoltarea unor modele inovative de finanţare a proiectelor energetice", a declarat Saulius Adomaitis, Partener şi Lider al Departamentului de Asistenţă în Afaceri al Ernst & Young România.

Cu toate acestea, 67% şi respectiv 59% dintre respondenţi au declarat că este foarte probabil ca nivelul energiei regenerabile generate şi achiziţionate să crească în următorii cinci ani, în timp ce 52% estimează o scădere a consumului de combustibil fosil în acelaşi orizont de timp. Ambele perspective ilustrează interesul în creştere al tuturor companiilor de a investi în surse regenerabile de energie.

Potrivit Ernst&Young, marile companii îşi produc deja propria energie şi implementează tehnologii pentru stimularea eficienţei energetice.

"Companii multinaţionale cunoscute au dezvoltat deja iniţiative de generare a propriei energii, din mai multe motive, dintre care cele mai importante sunt reducerea volatilităţii preţurilor energiei, creşterea securităţii aprovizionării cu energie, scăderea costurilor, şi îndeplinirea obiectivelor privind emisiile de carbon. Deşi auto-generarea implică bariere semnificative, precum perioada îndelungată de recuperare a investiţiei, gestionarea unor noi riscuri, şi nivelul ridicat al investiţiei iniţiale, 49% dintre companiile incluse în studiu generează în prezent energie din surse proprii", se mai precizează în studiu.

Reducerea costurilor cu energia este principalul obiectiv de eficienţă energetică al majorităţii companiilor (92%) incluse în studiu. Aproape jumătate (47%) din respondenţi au declarat că gestionarea cererii de energie este unul din cele mai importante elemente ale strategiei de eficienţă energetică, sugerând astfel intenţia companiilor de a profita de soluţiile tehnologiei smart grid. Cei mai mulţi dintre liderii chestionaţi anticipează o creştere a eficienţei energetice în următorii cinci ani, peste 80% estimând că vor realiza economii în consumul de energie.

"Doar acele companii care vor dezvolta o strategie energetică comprehensivă şi diversificată vor putea obţine avantaje competitive în noua economie bazată pe eficienţa utilizării resurselor şi pe emisii reduse de carbon", a mai spus Saulius Adomaitis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie