Lider separatist ucrainean rănit într-un atac cu bombă

Liderul separatist pro-rus Igor Plotniţki a fost rănit ca urmare a unei explozii în oraşul Lugansk din estul Ucrainei. Oficiali regionali au declarat că bomba a fost o încercare de asasinare.
Liderul separatist pro-rus Igor Plotniţki din Lugansk, estul Ucrainei.
Liderul separatist pro-rus Igor Plotniţki din Lugansk, estul Ucrainei. (Captură Foto)

Mass media locală a raportat că un dispozitiv exploziv a fost detonat în apropierea automobilului lui Plotniţki în oraşul Lugansk în dimineaţa zilei de sâmbătă.

Liderul separatist în vârstă de 52 de ani, care conduce autoproclamata Republică Populară Lugansk, a fost dus la spital cu răni de şrapnel şi acum este în stare stabilă. Şoferul său a fost de asemenea rănit.

Agenţia de ştiri a rebelilor separatişti a susţinut că explozia a fost o tentativă de asasinare a liderului lor, dar autorităţile ucrainene au respins rapid acuzaţiile potrivit cărora ei s-ar fi aflat în spatele incidentului. Kievul a declarat că atacul a fost rezultatul unei lupte interne din cadrul grupului separatist.

Lugansk este cea mai mică dintre cele două regiuni est-ucrainene separatiste pro-ruse care se luptă cu forţele guvernului din Kiev de peste doi ani, timp în care au fost ucise peste 9.500 de persoane. În plus, peste un milion de cetăţeni au fugit din cauza luptelor.

Kievul şi Occidentul au acuzat Rusia că susţine rebelii cu arme şi luptători, lucru negat de Kremlin.

Plotniţki, care este trecut pe lista neagră de sancţiuni a Uniunii Europene, a fost ales lider al Lugansk-ului în timpul unor alegeri disputate în noiembrie 2014. În plus, el a fost unul dintre semnatarii unui acord de pace în 2015 care a ajutat la reducerea intensităţii luptelor în estul Ucrainei.

Rănirea lui are loc după atacuri similare împotriva altor lideri separatişti. În decembrie 2015, liderul pro-rus Pavel Dremov a fost ucis într-un atac cu o maşină capcană. În mai 2015, comandantul forţelor rebele din Lugansk, Alexei Mozgovoi, a fost ucis într-un atac comis asupra vehiculului său.

Un purtător de cuvânt al Republicii Populare Lugansk a declarat sâmbătă că, în ciuda a ceea ce a numit a fi o “provocare”, rebelii nu vor pune capăt fragilului acord de încetare a focului încheiat cu guvernul ucrainean. Dar un alt oficial rebel, Denis Puşilin, a susţinut că el consideră că explozia semnalează intenţiile Kievului de a relansa ostilităţile în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe