Lider al opoziţiei venezuelene scapă din arestul la domiciliu. Fuge în Spania

Primarul demis al capitalei venezuelene Caracas, Antonio Ledezma, a evadat din arestul la domiciliu şi a declarat că doreşte să lupte din străinătate împotriva preşedintelui socialist Nicolas Maduro.
Antonio Ledezma, fostul primar al capitalei venezuelene Caracas.
Antonio Ledezma, fostul primar al capitalei venezuelene Caracas. (Getty Images)

Antonio Ledezma a sosit sâmbătă în Spania după ce a orchestrat o evadare îndrăzneaţă din arestul de la domiciliu, din Venezuela.

Fostul primar al capitalei venezuelene Caracas a aterizat în Madrid din Bogota, Columbia, unde a ajuns după ce a trecut graniţa. El a fost întâmpinat de soţia şi cele două fiice, care locuiesc în Spania.

Ledezma a declarat că doreşte să organizeze din străinătate rezistenţa împotriva preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, sub a cărui conducere milioane de cetăţeni suferă din cauza lipsei cronice de alimente, medicamente şi produse de bază.

“Voi călători în lume pentru a da speranţă tuturor venezuelenilor care vor să scape de acesta regim, de această dictatură”, a precizat Ledezma.

Politicianul din opoziţie, în vârstă de 62 de ani, a fost demis din funcţia de primar al Caracasului şi arestat în 2015, fiind acuzat că a urmărit să îl dea jos de la putere pe Maduro. Ulterior a fost plasat în arest la domiciliu din cauza problemelor de sănătate.

Ledezma a fost unul dintre liderii opoziţiei care a condus protestele împotriva guvernului Maduro în 2014, ce s-au soldat cu arestarea liderului opoziţiei Leopoldo Lopez. Acesta din urmă încă se află în arest la domiciliu.

Nu a fost clar cum a scăpat Ledezma din locuinţa sa, care era păzită non-stop, şi cum a trecut prin peste 24 de puncte de control ridicate de poliţie şi armată şi traversat frontiera în Columbia. Fostul primar a sugerat că a primit ajutor din partea unor peersoane nemulţumite din cadrul armatei.

Ledezma – care a afirmat că a discutat telefonic cu preşedintele columbian Juan Manuel Santos, un critic al lui Maduro – a afirmat că a fugit din ţară după ce a primit informaţii privind existenţa unor “planuri guvernamentale” împotriva sa.

Oficialii columbieni au declarat că Ledezma a pătruns pe teritoriul Columbiei pe uscat, peste podul internaţional Simon Bolivar.

Venezuela este cuprinsă de mai mulţi ani de o criză economică tot mai profundă, care a alimentat tensiunile politice în naţiunea bogată în petrol. Demonstraţiile periodice anti-guvernamentale s-au transformat în proteste zilnice în ultimele câteva luni.

Începând cu luna aprilie, peste 120 de persoane au fost ucise în ciocnirile care au avut loc aproape zilnic între manifestanţii ce au aruncat cu pietre şi forţele de securitate înarmate cu gloanţe de cauciuc, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.

Diverse guverne occidentale şi manifestanţi venezueleni au acuzat guvernul socialist că devine tot mai autoritar.

La o întâlnire neoficială a Consiliului de Securitate al ONU ce a fost boicotată de membrii permanenţi Rusia şi China, ambasadorul SUA Nikki Haley a afirmat că Venezuela este un aşa-zis “narco-stat” tot mai violent care ameninţă lumea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe