Trump: Problema Venezuelei este “implementarea cu stricteţe a socialismului”

Preşedintele american Donald Trump a surprins marţi Adunarea Generală a ONU când a precizat că situaţia critică din Venezuela nu a fost cauzată de implementarea slabă a socialismului ci, mai degrabă, de o implementare reuşită.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

“Problema în Venezuela nu este aceea că socialismul a fost slab implementat, ci că socialismul a fost implementat cu stricteţe”, a precizat Donald Trump.

Apoi, Trump a făcut o pauză, şi s-au putut auzi murmure în sală înainte să izbucnească o serie de aplauze fără prea mult entuziasm.

“De la Uniunea Sovietică până la Cuba şi Venezuela, oriunde a fost adoptat socialismul sau comunismul în mod real, acesta a dus la suferinţe, devastări şi eşecuri”, a adăugat el.

Trump a declarat, ca vecin şi prieten responsabil, că SUA doreşte ca venezuelenii să îşi recupereze libertatea şi “să îşi reinstaureze democraţia”.

Venezuela s-a prăbuşit sub regimul socialist represiv al preşedintelui Nicolas Maduro, care a suprimat opozanţi politici, a desfăşurat alegeri aranjate şi a marginalizat practic Parlamentul ţării, iar forţele sale de securitate au ucis zeci de civili în timpul protestelor stradale în masă din ultima perioadă.

Înfometarea a ajuns la un nivel atât de critic încât guvernul a cerut cetăţenilor să mănânce iepuri. Orientarea Venezuelei către socialism sub Hugo Chavez şi Nicolas Maduro a fost sursa problemelor actuale ale ţării, consideră majoritatea economiştilor, în condiţiile în care controlul asupra preţurilor şi naţionalizarea companiilor private au dus la lipsuri critice de alimente şi medicamente.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe