Legea care le oferă superimunitate judecătorilor CCR, atacată la CCR

Legea care oferă o formă de superimunitate pentru judecătorii Curţii Constituţionale ajunge acum pe masa aceleiaşi instituţii pentru analiză, în contextul în care PNL şi USR au depus o sesizare oferind argumente potrivit cărora actul normativ încalcă legea fundamentală.
Valer Dorneanu
Valer Dorneanu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

USR şi PNL au contestat la Curtea Constituţională legea care le oferă o formă de superimunitate judecătoriilor CCR, în sensul că nu vor putea fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi preventiv şi nici trimişi în judecată decât cu votul a două treimi dintre ei.

Este vorba despre modificările aduse Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

În principal, considerentele asupra neconstituţionalităţii modificărilor adoptate privesc instituirea unui regim de superimunitate atribuit membrilor Curţii Constituţionale, care se află în afara cadrului constituţional actual.

"Observăm faptul că majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UDMR a adoptat o conduită legislativă prin care urmăreşte ademenirea unor importante categorii profesionale cu privilegii de tipul superimunităţilor. Amintim, în acest context, adoptarea unui amendament similar în cadrul dezbaterilor pentru modificarea Legilor Justiţiei pentru instituirea unui regim de imunităţi în cazul magistraţilor. Facem menţiunea că nu a existat nicio revendicare publică din partea judecătorilor CCR cu privire la acest subiect al imunităţilor.

Pe cale de consecinţă, considerăm că majoritatea PSD-ALDE-UDMR urmăreşte să-i facă părtaşi, împotriva voinţei lor, pe judecătorii CCR în campania desfăşurată în ultima perioadă pentru alterarea principiului egalităţii în faţa legii. Avem încredere că membrii CCR se vor delimita de astfel de acţiuni toxice şi nu vor judeca în baza eventualelor avantaje, ci a literei şi spiritului Constituţiei, dovedindu-şi imparţialitatea, echilibrul şi corectitudinea", a declarat anterior purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă.

La rândul său, senatorul USR George Dircă, membru în Comisia Juridică, atrăgea atenţia că, practic, judecătorul trimis în judecată penală nu va mai fi suspendat de drept, el va putea face parte din completul de judecată şi va acţiona în continuare ca un arbitru în ceea ce priveşte procedura de legiferare.

"O nouă discriminare faţă de judecătorii de drept comun, care sunt trimişi în judecată penală şi suspendaţi de drept pe perioada cercetărilor. Consider că toţi judecătorii trebuie să fie trataţi în acelaşi fel", a adăugat George Dircă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne