Le Figaro, despre victoria lui Kovesi: Dragnea va privi din celulă încoronarea rivalei sale la Bruxelles

Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi (Florin Chirila/Epoch Times)

Angajată în lupta anticorupţie, dar sancţionată de puterea din ţara sa, Laura Codruţa Kovesi va conduce Parchetul European. Justiţia a avut câştig de cauză, iar statul de drept creat de democraţiile occidentale a prevalat – iată ce reprezintă viitoarea sosire a româncei pe noul post de procuror european. Numirea nu ar trebui să fie împiedicată de nimic, după ce Parisul a decis să îşi retragă candidatul, scrie Le Figaro.

Publicaţia franceză arată că, din fruntea viitorului Parchet European, Kovesi va fi responsabilă de lupta împotriva fraudelor cu fonduri UE, a corupţiei şi a spălării de bani.

"Pentru această femeie în vârstă de 46 de ani este o victorie personală şi o provocare pe măsura sa. Fostă baschetbalistă, vice-campioană europeană la juniori, are un fizic care concordă cu caracterul său de oţel călit. Liviu Dragnea va privi din celula sa încoronarea la Bruxelles a rivalei sale. Fostul şef al PSD, urmaşul Partidului Comunist, a început o bătălie împotriva procuroarei încă de la victoria PSD la alegerile legislative din 2016", scrie Le Figaro.

Condamnat pentru fraudă electorală, fapt care nu i-a permis să preia conducerea Guvernului, Dragnea avea pe rol un al doilea proces, dosarul angajărilor fictive. De aici şi graba sa de a reforma justiţia, precizeazĂ Le Figaro, care aminteşte de protestele masive din iarna lui 2017, faţă de OUG 13, când oamenii ieşiţi în stradă scandau numele Codruţei Kovesi.

În perioada în care Kovesi a fost şefa DNA, instituţia a trimis în judecată un fost premier şi zeci de miniştri, parlamentari şi înalţi funcţionari.

„KO-ul împotriva politicienilor corupţi urma să fie pronunţat atunci când PSD-ul lui Liviu Dragnea a decis să schimbe regulile. Prin legi şi ordonanţe, a modificat Codurile penale, statutul magistraţilor, a preluat controlul asupra carierelor magistraţilor şi anchetelor disciplinare. Aşa a fost revocată Kovesi de la DNA, apoi suspectată de ‘abuz de putere, corupţie şi mărturie mincinoasă’, dar aceste acuzaţii mincinoase au fost ridicate”, mai scrie Le Figaro citat de digi24.ro

Merită menţionat că, joi, Parlamentul European şi-a reiterat susţinerea acordată Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, urmând ca preşedintele Parlamentului David Sassoli să trimită Consiliului Uniunii Europene această decizie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne