Laura Ştefan, despre amnistie şi graţiere: Mai are sens să prindem infractori şi să-i condamnăm?

Mai are sau nu mai are sens să avem justiţie penală? Mai are sens să plătim nişte oameni să prindă nişte infractori şi să-i condamne? Nu mai bine să lăsăm pacea socială să domnească şi să ne vedem de alte sfere? - Întrebările îi aparţin expertei anticorupţie Laura Ştefan şi vin în contextul în care PSD pare tot mai determinat să dea OUG pe amnistie şi graţiere, în ciuda nemulţumirilor exprimate de societatea civilă şi de Opoziţie.
Laura Stefan
Laura Stefan (Epoch Times România)

Experta anticorupţie Laura Ştefan, de la Expert Forum, a vorbit, într-un interviu acordat publicaţiei pressone, despre unul dintre subiectele care au ţinut opinia publică şi lumea politică pe jar - amnistia şi graţierea.

"Graţierea şterge pedepsele, amnistia şterge răspunderea penală pentru faptele comise. Graţierea mă va pune în libertate dacă am fost condamnată pentru furt înainte de intrarea în vigoare a legii de graţiere, atunci când graţierea priveşte pedepse sau infracţiuni ca a mea. Amnistia operează cu privire la faptă. Adică: chiar dacă eu nu am fost prinsă, nu am fost condamnată, dar am comis fapta care mi se impută înainte de intrarea în vigoare a legii de amnistie, răspunderea penală este înlăturată. Adică nu voi putea fi urmărită penal, trimisă în judecată şi condamnată pentru o faptă care intră sub incidenţa amnistiei. Amnistia nu presupune faptul că eu mă aflu în puşcărie, ci doar că am comis o faptă penală, chiar dacă nu am fost prinsă", a explicat Laura Ştefan.

Întrebată în ce situaţii ar trebui dată o lege a amnistiei şi graţierii, experta a replicat că ar trebui să existe o fundamentare cât de cât convingătoare, în acest moment nu există nimic.

"Nu înţelegem de ce se adoptă aşa ceva. Stai şi te întrebi dacă nu cumva o măsură luată aşa, otova, nu pune în discuţie justiţia penală în ansamblul său. Mai are sau nu mai are sens să avem justiţie penală? Mai are sens să plătim nişte oameni să prindă nişte infractori şi să-i condamne? Nu mai bine să lăsăm pacea socială să domnească şi să ne vedem de alte sfere? Doar gândul că ar putea să existe o democraţie, un stat de drept, fără această componentă punitivă e o utopie. Mie mi se pare că suntem amatori la discuţia asta. Mi se pare că vorbim după ureche. Inclusiv la nivel guvernamental. Mi se pare că, în acest moment, amnistia şi graţierea sunt văzute ca soluţii pentru problemele penale ale unor lideri politici, şi nimic altceva", a precizat Laura Ştefan.

Pentru a citi integral interviul intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne