Rusia declară NATO o ”ameninţare” majoră

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin (D) şi Ministrul Apărării, Sergei Shoigu în inspecţie la exerciţiile militare ale marinei navale ruse în Oceanul Pacific, 16 iulie 2013.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin (D) şi Ministrul Apărării, Sergei Shoigu în inspecţie la exerciţiile militare ale marinei navale ruse în Oceanul Pacific, 16 iulie 2013. (ALEXEI NIKOLSKY / AFP / Getty Images)

Rusia a catalogat NATO drept o ”ameninţare” majoră după ce alianţa militară occidentală şi-a anunţat planurile de a întări apărarea în flancul estic.

Anunţul privind schimbarea doctrinei militare ruse s-a desfăşurat chiar înaintea summitului NATO, care va avea loc joi şi vineri în Ţara Galilor. Se aşteaptă ca preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, să solicite sprijinul militar al Statelor Unite.

Secretarul adjunct al Consiliului Naţional de Securitate al Rusiei, Mihail Popov, a declarat că planurile NATO cu privire la formarea unei noi forţe de răspuns rapid în estul Europei sunt ”dovada dorinţei Statelor Unite şi a liderilor NATO de a-şi continua politica de accentuare a tensiunilor cu Rusia”.

Popov a explicat că ”nu are nicio îndoială că apropierea de graniţa Rusiei a infrastructurii militare a membrilor NATO” va fi considerată drept ”o ameninţare militară străină la adresa Rusiei”, atunci când doctrina militară rusă va fi rescrisă pe parcursul acestui an.

Popov a adăugat că doctrina militară a Rusiei, din 2010 – un document care permite deja folosirea armelor nucleare în cazul unui "grav pericol naţional" – se va axa mai mult pe confruntarea cu NATO şi cu sistemul său de apărare anti-rachetă din Europa.

Putin la negocieri în Mongolia

Între timp, preşedintele rus, Vladimir Putin, va ajunge în capitala mongolă, Ulan Bator, pentru a participa la negocieri bilaterale cu preşedintele mongol, Elbegdorj Tsakhia. Cei doi vor superviza semnarea unor acorduri în domeniul comerţului şi industriei înainte ca Putin să decoleze, la prânzul zilei de joi.

Moscova a controlat ferm Mongolia în timpul Războiului Rece şi reţine o influenţă considerabilă asupra naţiunii cu un teritoriu vast cuprins de Rusia şi China. Mongolia se bazează pe Rusia pentru aproape toată benzina şi combustibilul său, cât şi pentru o mare parte din electricitate.

Moscova mai deţine un procent de 51% din sistemul de căi ferate al Mongoliei şi un procent de 49% din cea mai mare mină deţinută de stat.

Odată cu scăderea investiţiilor occidentale, Mongolia se îndreaptă tot mai mult către China şi Rusia pentru a-şi sprijini economia bazată pe păstorit şi minerit, în timp ce îşi menţine legături apropiate cu Statele Unite şi alte ţări ca o măsură de contrabalansare.

Preşedintele chinez, Xi Jinping, a vizitat Mongolia luna trecută, iar ambele state s-au îndatorat să-şi dubleze comerţul bilateral anual la 10 miliarde de dolari până în 2010.

Vizita lui Putin este cea de-a treia, în Mongolia, de la preluarea funcţiei de preşedinte în 2010. Deplasarea are loc în timp ce oficialii ucraineni susţin că forţele armate naţionale sunt prinse într-un conflict cu forţele separatiste sprijinite de Moscova, cât şi de armata rusă.