La noapte avem parte de o „ploaie de stele”

Eta Aquarid din 2013
Eta Aquarid din 2013 (youtube.com)

În această noapte şi până marţi dimineaţa, cei pasionaţi de astronomie au oportunitatea să vadă o „ploaie de stele” numită Eta Aquaride fenomen datorat intersectării Terrei cu coada uneia dintre cele mai cunoscute comete din istorie: cometa Halley. În acest an, fenomenul a început pe 19 aprilie şi va dura până pe 28 mai, apogeul fiind însă atins în dimineaţa zilei de 6 mai.

Cometa a trecut ultima oară prin sistemul solar interior în 1986 şi nu se va întoarce până în 2061. Sistemul solar interior este numele tradiţional pentru regiunea care cuprinde primele patru planete terestre - Mercur, Venus, Pământ şi Marte - şi centura de asteroizi, fiind relativ aproape de Soare. Totuşi, de fiecare dată când Halley trece prin preajma soarelui, lasă în urmă o coadă de praf (denumită şi “gunoi cosmic”).

Şi chiar dacă Halley nu ne vizitează până în 2061, orbita Terrei se intersectează cu această coadă de praf a cometei în două locuri, adică de două ori pe an. Prima întâlnire are loc primăvara, când dă naştere ploii de meteoriţi vizibilă de pe Pământ numită Eta Aquaride, iar cea de-a doua are loc în a doua jumătate a lunii octombrie când se produce ploaia de meteoriţi cunoscută sub numele de Orionide.

Anul acesta, în condiţiile în care cerul e întunecat, din emisfera sudică vor fi vizibili până la 60 de meteoriţi pe oră. Din emisfera nordică nu vor fi vizibili decât meteoriţii numiţi “scrijelitori”. Deşi nu au o frecvenţă la fel de mare ca cei văzuţi din emisfera sudică, “scrijelitorii” au “cozi extrem de lungi şi colorate”, descrie Robert Lunsford de la Organizaţia Internaţională a Meteoriţilor. “Au tendinţa să îmbrăţişeze orizontul, mai degrabă decât să treacă pe deasupra unde sunt îndreptate majoritatea camerelor”.

Anul acesta Luna va fi la doar o zi distanţă de faza Primului Pătrar, ceea ce înseamnă că va apune înainte ca spectacolul de meteoriţi să fie vizibil şi nu va interfera cu vizionarea acestuia.

“Scrijelitorii sunt rareori numeroşi”, avertizează Bill Cooke, membru al echipei de medii spaţiale, la centrul de zboruri spaţiale Marshall, “dar şi dacă vezi doar câţiva, ai să-i ţii minte”.

În cazul în care cerul e acoperit la noapte, puteţi urmări filmarea ploii de meteoriţi pe www.space.com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură