La Bălţi va fi organizat un referendum pentru demiterea lui Usatîi

Fracţiunea Partidului Nostru deţine majoritatea în Consiliul Bălţi, astfel că aceştia au putut vota pentru iniţierea referendumului local, dorit şi de către Renato Usatîi.
Liderul fracţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi
Liderul fracţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi (facebook.com)

Consiliul Municipal Bălţi a votat miercuri, 3 ianuarie, în favoarea organizării unui referendum de revocare din funcţia de primar a lui Renato Usatîi. Decizia a fost votată de toţi cei 27 de consilieri prezenţi la şedinţa extraordinară. Data referendumului va fi stabilită ulterior de Consiliu apoi aprobată de Comisia Electorală Centrală.

La finele anului 2017, Usatîi a cerut Consiliului Municipal Bălţi (CMB) să iniţieze procedura de convocare a unui referendum local pentru demiterea sa din funcţie pentru a pune capăt speculaţiilor şi tentativelor organizate la nivel central, care în opinia acestuia, ar avea drept scop denigrarea sa.

Consilierul Nicolae Grigorişin, cel care a prezentat iniţiativa, a acuzat Partidul Democrat de guvernământ de tentativa de a prelua controlul Bălţi-ului, al doilea oraş ca mărime din Republica Moldova, după capitala Chişinău.

Potrivit analistului politic Ion Tăbîrţă, citat de Radio Europa Liberă, la Bălţi ar avea loc nişte jocuri de culise în care rămân deocamdată mai multe necunoscute. Acesta face o paralelă cu cazul primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă:

„Nu este exclus să se repete scenariul Chirtoacă. Nu contează care va fi soarta referendumului, va trece el sau nu. Cel mai probabil domnul Usatîi aşa şi nu îşi va îndeplini atribuţiile sale nici direct, dar nici indirect prin anumiţi oameni ai săi. Mai degrabă, cei care vor conduce în continuare municipiul Bălţi vor fi persoane apropiate partidului de guvernământ.”

Potrivit legislaţiei în vigoare, un referendum local pentru revocarea primarului poate fi iniţiat în baza semnăturilor a zece la sută din numărul cetăţenilor cu drept de vot fie cu votul a 2/3 din numărul consilierilor aleşi. Fracţiunea Partidului Nostru deţine majoritatea în Consiliul Municipal Bălţi, astfel că aceştia au putut vota pentru iniţierea referendumului.

Notabil este faptul că, după finalizarea şedinţei în care a fost adoptată decizia de iniţiere a referendumului, locutorii municipiului Bălţi au mulţumit şi încurajat consilierii municipali cu aplauze îndelungate.

Renato Usatîi a fost ales primar al oraşului Bălţi la alegerile locale din 14 iunie 2015 cu votul a 72,46% dintre alegători, acesta ocupând fotoliul de primar din primul tur. De mai bine de un an, liderul Partidului Nostru se află în afara ţării de unde şi conduce oraşul pe motivul că ar fi persecutat de către autorităţi. Renato Usatîi este cercetat penal în R. Moldova pentru organizarea tentativei de omor a bancherului rus Gherman Gorbunţov. Usatîi respinge acuzaţiile, iar autorităţile ruse refuză extrădarea sa în Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe