Kurzii din Irak doresc referendum pentru independenţă. Turcia critică mişcarea

Turcia a criticat faptul că regiunea autonomă kurdă din Irak doreşte să organizeze un referendum pe tema independenţei, susţinând că aceasta ar fi o “greşeală gravă”.
Luptători kurzi în Siria.
Luptători kurzi în Siria. (Getty Images)

Ministerul turc de Externe a precizat într-o declaraţie publicată vineri că integritatea teritorială a Irakului este o “precondiţie” pentru stabilitatea durabilă a ţării şi a cerut kurzilor irakieni să contribuie la întărirea unităţii irakiene.

Oficialii kurzi irakieni au declarat miercuri că regiunea va desfăşura în 25 septembrie un referendum, o mişcare ce probabil nu va fi apreciată de guvernul federal din Bagdad.

Turcia, care se confruntă cu o rebeliune kurdă pe teritoriul său, se opune mişcărilor de independenţă a kurzilor.

Departamentul de Stat al SUA a precizat, joi, că se opune planului autorităţilor kurde irakiene de organizare a acestui referendum.

Departamentul a declarat că votul va abate atenţia autorităţilor de la priorităţile mai urgente, inclusiv lupta împotriva grupului extremist Statul Islamic.

“SUA susţine un Irak unit, federal, stabil şi democratic”, a declarat Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american.

Kurzii irakieni se bucură în prezent de o autonomie aproape totală, dar există în continuare tensiuni cu guvernul din Bagdad cu privire la controlul asupra rezervelor petroliere.

Deşi kurzii s-au dovedit a fi aliaţi duri şi de încredere în lupta împotriva Statului Islamic atât în Siria, cât şi în Irak, Washingtonul este precaut în ceea ce priveşte visul îndelungat al kurzilor de independenţă totală, temându-se că o separare ar putea provoca o nouă rundă de conflicte în Irak.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe