Kremlinul lansează un exerciţiu militar aerian în nord-estul Rusiei


Un avion de luptă rusesc Su-34.
Un avion de luptă rusesc Su-34. (Captură Foto)

Moscova a lansat un exerciţiu militar aerian în nord-estul Rusiei, cu participarea a peste 50 de avioane de luptă, a declarat un oficial al armatei ruse.

Colonelul Oleg Kochetkov, şeful serviciului de presă al Districtului Militar Vestic al Rusiei, a declarat că exerciţiul aerian a început marţi şi printre modelele de avioane de luptă participante se regăsesc Su-34, Mig-29SMT, Mig-31BM şi mai multe variante ale Su-27.

Manevrele vor continua până la sfârşitul acestei săptămâni şi în cadrul acestora piloţii vor exersa cooperarea şi vor participa la operaţiuni de identificare şi distrugere de ţinte aeriene precum şi la lansări electronice de rachete.

Exerciţiul militar are loc la o lună după ce Valeri Gerasimov, şeful Statului General al forţelor armate ruse, a anunţat că Moscova plănuieşte să îşi dezvolte capacităţile militare, în special în zona Arctică, în regiunea vestică Kaliningrad şi în Peninsula Crimeea, în mijlocul unei intensificări a prezenţei NATO în estul Europei.

Miniştrii apărării din cele 28 de state membre ale NATO au căzut de acord în 5 februarie 2015 să înfiinţeze şase unităţi de comandă şi control în şase state din estul Europei – România, Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania.

NATO a decis să înfiinţeze două noi sedii regionale ale alianţei – unul în vestul Poloniei pentru a susţine statele membre din nord-estul Europei şi altul în România pentru statele membre din sud-estul Europei.

Alianţa militară vestică a desfăşurat în 2014 aproximativ 200 de exerciţii militare, iar secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că acestea vor continua.

Moscova a condamnat în repetate rânduri exerciţiile militare ale NATO şi intensificarea prezenţei sale militare în apropierea graniţelor ruse.

Relaţiile dintre Rusia şi NATO s-au deteriorat după ce peninsula Crimeea a fost anexată de Rusia în 16 martie 2014. Alianţa militară a suspendat întreaga cooperare cu Rusia datorită crizei care a izbucnit în aprilie 2014 în estul Ucrainei – un conflict soldat până acum cu peste 5.000 de morţi.

În plus, Statele Unite şi aliaţii săi europeni acuză Rusia de destabilizarea Ucrainei şi au impus un număr de sancţiuni împotriva Kremlinului. Aceste sancţiuni, alături de scăderea preţurilor la petrol şi devalorizarea rublei, au dus la puternica afectare a economiei ruseşti.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe